armada, vojaci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

NATO: Rusko-bieloruské cvičenie pôsobí ako príprava na veľkú vojnu

TIRANA / Spoločné rusko-bieloruské vojenské cvičenie Západ 2017, ktoré sa koná pri hraniciach členských krajín NATO, môže na vonkajšieho pozorovateľa ľahko pôsobiť ako „vážna príprava na veľkú vojnu“. V albánskej metropole Tirana to vyhlásil predseda vojenského výboru NATO, český armádny generál Petr Pavel.

Aliancia sa podľa generála Pavela naďalej usiluje opätovne obnoviť normálnu komunikáciu medzi ruskou armádou a armádami členských krajín NATO, s ktorej pomocou by sa podľa neho dalo predísť „neúmyselným dôsledkom prípadných incidentov počas tohto cvičenia“.

Dlho avizované rusko-bieloruské vojenské cvičenie Západ 2017 potrvá do 20. septembra. Zúčastňuje sa na ňom 5 500 ruských a 7 200 bieloruských vojakov.

Až 100 tisíc vojakov

Cvičenia sa týka sa najmä Poľska a troch pobaltských krajín Estónska, Litvy a Lotyšska. Ale Moskva a Minsk ubezpečujú, že tieto cvičenia sú čisto obranné a nie namierené proti akejkoľvek tretej krajine.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová však uviedla, že ide o úmyselné porušenie pravidiel, aby sa vyhli pozvaniu zahraničných pozorovateľov. Podľa nej bude výkon zahŕňať až 100 000 vojakov.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Minsk ale podľa agentúry TASS oznámil, že na manévre do Bieloruska pricestovali pozorovatelia zo siedmich pozvaných štátov – Estónska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Poľska, Švédska a Ukrajiny.

V budúcom roku nahradí generála Petra Pavela maršál britských vzdušných síl Stuart Peach. Pavel sa zúčastňuje v Tirane na výročnej konferencii vedúcich vojenských vodcov NATO, ktorých organizácia v tomto roku padla do Albánska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices