Erasmus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament chce zvýšiť budúci rozpočet programu Erasmus+

Europoslanci v uznesení zdôrazňujú potrebu výrazne rozšíriť program Erasmus+ po roku 2020 tak, aby na ňom mohlo participovať viac ľudí. Za týmto účelom musí dôjsť podľa zákonodarcov k výraznému navýšeniu jeho rozpočtu a strategickejšiemu využívaniu financií.

Europoslanci chcú tiež využiť regionálne a sociálne fondy na zvýšenie grantov.

„Mali by sme sa zamerať na to, aby mali v strednodobom horizonte všetci mladí ľudia do 27 rokov aspoň jednu možnosť zúčastniť sa na tomto programe,‟ uviedla predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie Petra Kammerevert (S&D, DE).

Poslanci počas rozpravy vyjadrili obavu, že veľké množstvo vysokokvalitných projektov programu Erasmus+ by mohlo byť zamietnutých z dôvodu nedostatku financií. Vyjadrili tiež námietky voči akýmkoľvek snahám použiť prostriedky programu na financovanie nových iniciatív, napríklad Európskeho zboru solidarity.

Parlament v uznesení odporúča:

  • zintenzívniť úsilie členských štátov o hladké uznávanie kreditov Európskeho systému prenosu a zhromažďovania kreditov (ECTS) získaných počas mobility v rámci programu Erasmus+,
  • klásť v programe Erasmus+ väčší dôraz na celoživotné formálne i neformálne vzdelávanie,
  • modernizovať Odborné vzdelávanie a prípravu (OVP) v rámci programu Erasmus+ tak, aby bolo prístupnejšie a prispôsobené digitálnemu veku, a zlepšiť mobilitu jeho účastníkov.
Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Parlament tiež vyjadril podporu dohode s Londýnom, ktorá by po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ umožnila pokračovanie vzájomnej mobility študentov a učiteľov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices