utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rakúsky minister obrany: Stále viac migrantov prevádzajú cez Slovensko

VIEDEŇ / Na balkánskej trase vznikajú nové cesty, kadiaľ prevádzači pašujú migrantov. Povedal to rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil nemeckému denníku Die Welt. Stále viac prevádzačov sa podľa neho pokúša dostať utečencov cez Slovensko ďalej na sever Európy. Rakúska polícia a armáda preto začali robiť utajené kontroly v blízkosti slovenských hraníc, uviedol Doskozil.

„Podľa našich poznatkov vznikajú v poslednej doprevadzabe na Balkáne nové prevádzačské trasy potom, čo Maďarsko a Macedónsko výrazne sprísnili ochranu vonkajších hraníc EÚ,“ povedal rakúsky minister. „Pozorujeme, že veľa utečencov, ktorí dnes prichádzajú napríklad z Grécka a Srbska, sa pokúšajú presúvať po slovenskej trase ďalej na sever. Volia cestu cez Rumunsko alebo Bulharsko,“ popísal situáciu Doskozil.

Polícia a armáda teraz začali robiť skryté kontroly v rakúsko-slovenskom pohraničí. „Doteraz sa ešte nestalo, že by vojaci v tuzemsku asistovali pri klasickej policajnej práci. Ale je to nutné,“zdôraznil politik.

Balkánska trasa ako taká je podľa neho naďalej priestupná a obľúbená. Podľa sociálnodemokratického politika sa tento rok do Rakúska dostalo približne 8 000 z približne 12 000 žiadateľov o azyl práve cez Balkán.

Viac..  Výzva: Tipy na Úradnícky čin roka 2023

Doskozil v rozhovore rovnako vyjadril nádej, že aj krajiny ako Poľsko a Maďarsko budú utečencov preberať. Pripustil ale, že tieto krajiny stratili dôveru v EÚ a tú bude potrebné obnoviť.

Ako jedno z nutných opatrení Doskozil menoval zriaďovanie centier pre prijímanie utečencov v Afrike (hotspotov), v ktorých by sa rozhodovalo o migrantoch, ktorí by mierili do EÚ. Podľa Doskozila sa ale teraz centrá nedajú budovať v Líbyi, ako sa zvažovalo, pre tamojšiu nestabilnú situáciu. „Ale Mali alebo Niger by boli vhodnými miestami,“ domnieva sa Doskozil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices