stihacka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rozhodnutie o stíhačkách by malo padnúť až na budúci rok

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany chce predložiť návrh na riešenie budúcnosti nadzvukového letectva až po schválení Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl s výhľadom do roku 2030 vo vláde a následnej aj v parlamente. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Dodala, že preto požiadali vládu o predĺženie termínu na predloženie riešenia, stať by sa tak malo v prvom polroku budúceho roka. Capáková zdôraznila, že dlhodobý plán rozvoja, ktorý minulý týždeň dali do pripomienkového konania, definuje budúcu podobu ozbrojených síl z pohľadu modernizácie pozemných ako aj vzdušných a špeciálnych síl. Zároveň podčiarkla, že zodpovednosť za rozhodnutie o budúcnosti nadzvukového letectva nesie vláda SR a nikto iný.

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) po medializovaní informácie o odklade tohto rozhodnutia na facebookovom profile napísal, že čo najskoršia výmena starých ruských migov je strategickým záujmom Slovenska. Či už to bude „európske riešenie“, čiže Gripen, alebo „atlantické“, čiže F-16, závisí od expertného rozhodnutia a ceny. Odloženie rozhodnutia o nahradení migov znamená predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. „Neviem sa s tým stotožniť ani ako odborník, ani ako verejne činná osoba,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu.

Slovenská národná strana a jej nominant na ministerstve obrany Peter Gajdoš ohrozujú bezpečnosť Slovenska i jeho reputáciu medzi našimi spojencami v EÚ a NATO, vyhlásil v reakcii na rozhodnutie ministerstva poslanec NR SR a podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko. Odloženie rozhodnutia o nahradení migov označil Galko za hrubú politickú chybu ministra obrany. „Je to chyba, za ktorou tušiť obhajobu ruských záujmov,“ tvrdí Galko. Opozičná SaS očakáva, že ak Gajdoš bude kľúčové rozhodnutie o ochrane slovenského vzdušného priestoru odkladať, tak zakročí vláda a bude trvať na dodržaní pôvodného termínu. Toto Gajdošove rozhodnutie podľa liberálov v ničom nezaostáva za kauzou rozkrádania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva.

„Strana SaS vyjadruje zásadný nesúhlas s vyjadrením ministra obrany Gajdoša v otázke vybudovania moderného nadzvukového letectva,“ zdôraznil ďalej Galko. „Problém ochrany slovenského vzdušného priestoru zastaralými a poruchovými ruskými migmi je pritom dlhodobý problém. Je frustrujúce, že bývalý aktívny vojak a dnes minister obrany Gajdoš ani po dlhých rokoch nemá jasno v tom, že migy majú byť nahradené stíhačkami západnej proveniencie a nie donekonečna draho repasované ruským servisom,“ uviedol v reakcii Galko. Strana SaS sa stotožňuje s kritikou štátneho tajomníka na ministerstve obrany za Most-Híd Róberta Ondrejcsáka, že takéto odkladanie znamená predĺženie závislosti od Ruska a je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska.

Viac..  M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Ministerstvo obrany sa ohradilo voči spochybňovaniu rozhodnutia o modernizácii ozbrojených síl. V stanovisku hovorkyňa rezortu Danka Capáková, uvádza, že pripravovaný dlhodobý plán rozvoja je z pohľadu modernizácie najvýznamnejší dokument za posledných 25 rokov, pretože ako jediný obsahuje investičný plán. Podľa rezortu obrany tak pôjde o systémovú modernizáciu a nie nekoncepčné rozhodnutia, akých sme boli svedkami v minulosti. „Zdôrazňujeme, že pri modernizácii ministerstvo obrany neuprednostňuje ani v jednom z projektov žiadneho výrobcu, postupuje transparentne v zmysle platnej legislatívy a rozhodnutia vlády SR,“ uviedli predstavitelia ministerstva a dodali, že jednoznačnou prioritou je modernizácia pozemného vojska.

Zástupcovia rezortu zareagovali aj na slová štátneho tajomníka Ondrejcsáka a pripomenuli, že je tiež členom Kolégia ministra obrany SR, na ktorého rokovaní boli všetky strategické dokumenty konsenzom prijaté. „Je nám ľúto, že mediálnu kampaň spustili práve vyjadrenia štátneho tajomníka Róberta Ondrejcsáka a už tradične ,overené a zaručené‘ informácie ,nezávislých‘ bezpečnostných analytikov, ktorí bez akejkoľvek zodpovednosti hodnotia procesy modernizácie ozbrojených síl,“ uviedlo v reakcii ministerstvo a odmietlo vyhlásenia, že ide o hazard, pretože ochrana vzdušného priestoru bude aj naďalej plnohodnotne zabezpečovaná.

Slovensko má v súčasnosti k dispozícii ruské stíhačky MiG 29. Ochrana vzdušného priestoru týmito stíhacími lietadlami je zabezpečená do konca roka 2019. Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) viackrát avizoval, že v septembri chce predložiť vláde na schválenie ten najlepší a najefektívnejší variant zabezpečenia stíhačiek. Slovensko pôvodne rokovalo iba o prenájme švédskych stíhačiek, koncom septembra minulého roka však vláda súhlasila s rokovaním aj o ďalších formách obstarávania a aj s ďalšími partnermi. Výzvy so žiadosťami o informácie boli preto zaslané aj ostatným štátom, ktoré vyrábajú stroje zodpovedajúce operačným požiadavkám náčelníka generálneho štábu. V hre je teda teraz nákup, prenájom alebo lízing stíhačiek. Jednou z možností je aj zaobstaranie nie nových strojov. Premiér Robert Fico požiadal v auguste Gajdoša, aby pri nákupe vojenskej techniky hľadal európske riešenia. „Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme ukázať partnerom, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske a ktoré hovoria, že to myslíme s EÚ úplne presne,“ povedal v auguste premiér.

Viac informácií  sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices