komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ zvažuje zákaz českého rumu, podľa úradov má obsahovať rakovinotvornú látku

PRAHA / Tradičný český tuzemský rum môžu zakázať. Podľa analýz Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín prísada v rume obsahuje látku, ktorá spôsobuje rakovinu. Celým prípadom sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá môže spornú látku úplne zakázať.

Problém je Etylester kyseliny mravčej, ktorý je podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín nebezpečný a nachádza sa v aróme, ktorú pridávajú do tradičného českého rumu. Táto látka má byť podľa úradu rakovinotvorná. Celým prípadom sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá by túto ingredienciu mohla úplne zakázať. Pokiaľ Európska komisia látku zaradí medzi zakázané, tuzemský rum by musel zmeniť svoje zloženie.

Český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka sa vyjadril, že ak budú musieť výrobcovia zmeniť zloženie, Česko v takom prípade požiada Brusel, aby dostali výrobcovia výnimku. Ak by zákaz schválili, okrem Českej republiky by sa to dotklo aj Slovenska a Rakúska.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

V Českej republike patrí rum k najobľúbenejším alkoholickým nápojom. Zástupcovia českých liehovarov chcú s vedením Potravinárskej komory rokovať na ďalšom spoločnom postupe.

Alkoholický nápoj Rum mal problémy už aj v minulosti. EÚ sa ním zaoberalo už v roku 2003, keď ho museli dokonca premenovať, pretože ho nevyrábali z cukrovej trstiny a podľa úradníkov, tak klamal spotrebiteľov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices