nasilie na zenach
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Istanbulský dohovor má riešiť domáce násilie, niektorí za ním vidia promo LGBT

SLOVENSKO / Ratifikácia Istanbulského dohovoru, ktorý má vyriešiť domáce násilie v Európe, sa stále odďaľuje. Ministerka spravodlivosti Žitňanská plánuje otvoriť odbornú diskusiu o tejto problematike. Organizácia za práva žien už spustila kampaň, v ktorej chce vyvracať mýty o dohovore.

Pod Istanbulský dohovor sa podpísalo 44 zo 47 krajín. Ratifikovalo ho iba 24 z nich. Naposledy tak urobilo v júli Nórsko. Slovenský parlament mal dohovor schváliť do roku 2013. Doteraz sa tak nestalo.

Odborníci na domáce násilie berú Istanbulský dohovor ako krok vpred, kedy sa o násilí začne viac hovoriť a prestane sa v spoločnosti tolerovať. Viaceré body v dohovore sa však nepáčia Slovenskej národnej strane.

LGBT versus násilie na ženách

„Nijako by sme v rámci toho nezlepšovali postavenie žien, ale skôr by sme museli zlepšovať postavenie LGBTI komunity,“ myslí si Jaroslav Paška z SNS.

„O tomto nie je Istanbulský dohovor. To je len nejaká ich fóbia, ktorá sa vždy zjavuje s akýmkoľvek ľudsko-právnym dokumentom, ktorý sa týka práva žien a ich detí,“ upozorňuje Katarína Farkašová z Aliancie žien Slovenska.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Z SNS prichádzajú šumy, že Istanbulský dohovor bude strana blokovať ako dlho sa bude dať. Aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to vidí ako beh na dlhé trate. „Ja musím nájsť spôsob a formát na takýto typ diskusie, vidím to ako dlhodobú úlohu,“ hovorí ministerka spravodlivosti.

Pár rokovaní s odborníkmi na násilie na ženách už prebehlo. Zatiaľ bez úspešného konca. Medzinárodná sieť Žien proti násiliu tak spúšťa kampaň, ktorej cieľom je vysvetľovať o čom dohovor je. Verejný list adresujú predsedovi vlády, podpresedníčke vlády a ministerke spravodlivosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Kresťanská únia je proti násiliu v každej forme a proti každému, obzvlášťproti násiliu na ženách. Veríme tomu, že spoločnosť …

Consent choices