Neven Mimica, PHOTO © European Union

OSN a Európska únia zahajujú spoločnú iniciatívu. Na boj proti násiliu voči ženám vyčlenili 500 miliónov eur

Snaha zlepšiť postavenie žien v spoločnosti je cieľom mnohých krajín. Štatistiky jasne ukazujú, že na ženách je ešte stále páchané násilie po celom svete. Európska únia a OSN v riešení tohto problému spojili sily.

Valné zhromaždenie OSN v New Yorku v spolupráci s Európskou úniou vyčlenilo peniaze pre iniciatívu s názvom Spotlight. Celých 500 miliónov eur pôjde na boj proti násiliu voči ženám a mladým dievčatám. Za projektom stoja predstavitelia EÚ, tak ako aj OSN.

„Násilie voči ženám je veľká nespravodlivosť súčasnosti. Prekračuje všetky hranice, či už medzi generáciami, národmi alebo komunitami. Dotýka sa našich sŕdc a myslí,“ vraví o iniciatíve Neven Mimica, európsky komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj. Podľa jeho slov je práve tento problém prekážkou v plnohodnotnom rozvoji spoločnosti. Spustenie Spotlight iniciatívy považuje za krok vpred. „S plnou podporou OSN som presvedčený, že spoločne môžeme zmeniť životy mnohých žien k lepšiemu.“

Situácia vo svete je alarmujúca

Aktom násilia je dotknutá viac ako miliarda životov a až 35 % žien ho zažilo na vlastnej koži. Čísla narastajú už v jednotlivých krajinách, niektoré dievčatá sa vydávajú ešte pred dosiahnutím 15. roku života a mnohé sú predávané. Iniciatíva sa chce na problémy zamerať zo širšieho spektra. Podľa generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa je eliminácia násilia voči ženám predpokladom celkového udržateľného rozvoja spoločnosti.

Viac..  EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Hlavným prispievateľom je Európska únia

Počas nasledujúcich rokov chce EÚ spolu s OSN zaviesť konkrétne programy na zníženie foriem násilia. Patrí sem napríklad sexuálne zneužívanie, domáce násilie, obchodovanie s ľuďmi, vykorisťovanie na pracovnú silu a podobne. Cieľom je taktiež posilniť legislatívu v prospech rodovej rovnosti, pozmeniť politiku krajín či inštitúcií a zároveň zlepšiť prístup k službám.

Iniciatíva sa má uplatňovať v súlade s princípmi agendy 2030 o udržateľnom rozvoji, špecifickú pozornosť chce venovať ženám a dievčatám na okraji spoločnosti.

O jen

Odporúčame pozrieť

Štáty EÚ sa zhodi na pozícii k ratifikácii Dohovoru o násilí a obťažovaní

Členské krajiny EÚ (Rada EÚ) v pondelok v Bruseli prijali svoju pozíciu k návrhu rozhodnutia, …

Consent choices