peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensku po afére s eurofondmi hrozí, že príde o 32 miliónov eur

BRATISLAVA – Brusel ocenil promptnú reakciu Slovenska a pracovnú návštevu delegácie ministerky školstva prijal pozitívne. Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedala ministerka školstva Martina Lubyová, akčné plány a postupnosť krokov, ktoré ministerstvo v Bruseli prezentovalo, Európska komisia odsúhlasila.

„Pokiaľ sa nám podarí tieto kroky dostatočne implementovať, tak výzvy môžu byť odblokované,“ uviedla ministerka. „Máme politickú podporu a naša pozícia je veľmi dobrá a konštruktívna,“ povedala Lubyová a dodala, že základným odkazom je to, že Brusel nechce Slovensko trestať.

Slovenská delegácia sa v Bruseli stretla aj s komisárkou pre regionálny rozvoj Corinou Cretu a pripomenula jej, že riešenie daného stavu je pre Slovensko veľkou prioritou. Zároveň jej prezentovali kroky, ktoré ministerstvo doteraz vykonalo, a to najmä začiatok kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, zrušenie problematickej výzvy na dlhodobý strategický výskum a vypracovanie akčných plánov na zvýšenie transparentnosti výberu projektov.

Ako Lubyová pripomenula, po novom budú hodnotenia hodnotiteľov zverejnené a hodnotitelia budú rozdelení do viacerých kategórií podľa odbornosti.

V dôsledku zablokovania výziev však Slovensko nedokáže do konca roka minúť všetky vyčlenené prostriedky. „Keď si predstavíte, že máme dve veľké tristomiliónové výzvy a obe sú zablokované, tak to musí oklieštiť našu kapacitu pre absorbovanie prostriedkov,“povedala Lubyová a vysvetlila, že prostriedky zrejme prepadnú v dôsledku času. „Na začiatku bola táto suma horibilná, hovorilo sa o 72 miliónoch eur. Zvýšeným úsilím všetkých partnerov sa nám túto sumu podarilo zredukovať na 32 miliónov eur,“ uviedla ministerka a vysvetlila, že išlo o technické opatrenia, napríklad o navýšenie čerpania eurofondov v existujúcich programoch.

Spolupráca s Pellegrinim

„Teraz je na stole to číslo 32 miliónov, čo nás veľmi mrzí. Toto sú prostriedky, ktoré sa dali naozaj produktívne využiť,“ povedala Lubyová a dodala, že to ešte nie je definitívne a je možné, že sa túto sumu podarí do konca roka znížiť. Ministerstvo s Európskou komisiou konzultovalo tri možné spôsoby čerpania peňazí, pričom ako schodný sa ukázal iba jeden, a to presunutie istej časti prostriedkov do takzvaných finančných nástrojov, čo v podstate predstavuje využitie návratných finančných príspevkov.

Na otázku, či ministerka vyvodí pre škandál s eurofondmi personálnu zodpovednosť, Lubyová odpovedala, že v takom prípade by musela prepustiť celú republiku. Aj keď najväčšiu zodpovednosť nesie podľa ministerky Výskumná agentúra, v tejto kauze bolo tak veľa aktérov, že úplne zosobniť zodpovednosť nie je možné.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices