Korcok
Štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok. PHOTO: Archív MZVaEZ SR.

Ivan Korčok: Oceňujem vyjadrenie Theresy May, že silná EÚ je v britskom záujme

V bezprostrednej reakcii na prejav britskej premiérky Theresy May vo Florencii telefonoval z Washingtonu v podvečerných hodinách štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom.

Ako v rozhovore odznelo, T. May zvolila konštruktívny tón, ktorý je dôkazom snahy urobiť čo najskôr zásadné kroky a dohodnúť sa na podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

„Potrebujeme sa o brexite a podmienkach, a to vrátane finančných a zabezpečenia práv občanov, dohodnúť najneskôr do konca tohto roka. V opačnom prípade nám zostane príliš malý priestor, aby sme sa mohli venovať nastaveniu budúcich vzťahov medzi Londýnom a EÚ,“ povedal I. Korčok.

„Oceňujem vyjadrenie Theresy May, že silná EÚ je v britskom záujme. Aj my máme záujem o spoluprácu so silným Spojeným kráľovstvom. Prejav, ktorý sme si vypočuli, prichádza v dôležitom momente, je potvrdením, že čas sa stáva najvzácnejšou komoditou pri rokovaniach o brexite. Niektoré momenty obsiahnuté v jej vystúpení, si budú vyžadovať podrobnú analýzu, už teraz však možno uvítať ubezpečenie, že v budúcnosti sa Spojené kráľovstvo chce podieľať na programoch, ktoré sú v záujme Londýna aj EÚ, a znášať spravodlivý diel na výdavkoch za ne,“ dodal štátny tajomník MZVaEZ SR.

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices