zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 37. týždňa 2017

AUGUSTOVÁ INFLÁCIA V BRITÁNII AJ V USA ŠLIAPLA NA PLYN

NEMECKO: V Nemecku bola zverejnená finalizácia inflačných čísel za august, ktorá bola v súlade s prvotným odhadom. Spotrebiteľské ceny [podľa CPI aj HICP indexu] v auguste medziročne rástli tempom 1,8 %. Oproti júlu inflácia CPI zrýchlila o 0,1 percentuálneho bodu a podľa HICP indexu o 0,3 percentuálneho bodu.

EUROZÓNA: V menovom bloku vyšli priaznivo čísla z priemyselnej produkcie. Tá v júli medziročne rástla tempom 3,2 %, zatiaľ čo v júni iba 2,8 %-ným tempom. Konsenzus trhu však očakával mierne vyšší rast na úrovni 3,3 %.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Spotrebiteľské ceny vo Veľkej Británii v auguste medziročne vzrástli o 2,9 %. Ide tak o výraznejšie tempo rastu cien ako očakávali trhy [2,8 %]. Miera inflácie ostrovnej ekonomiky tak v auguste zrýchlila o 0,3 percentuálneho bodu aj oproti júlovému tempu rastu 2,6 %. Momentálne spotrebiteľské ceny rastú výraznejšie ako je cieľová hodnota britskej centrálnej banky [2 %] na udržanie cenovej stability. To hrá do karát zvyšovaniu úrokových sadzieb centrálnou bankou za účelom utlmenia inflačných tlakov v ekonomike. Tieto pozitívne výsledky inflácie podporili libru k rastu, pričom voči doláru sa vyšplhala až na ročné maximum.

USA: Spomedzi inflačných makro dát bol v USA zverejnený rast cien priemyselných výrobcov – PPI inflácia. Tie medziročne zrýchlili na úroveň 2,4 %, pričom ešte v júli rástli tempom 1,9 %. Aj napriek tomu, že trhy očakávali výrazný rast PPI inflácie [na úrovni 2,5 %], „nakopli“ tieto čísla zelenú bankovku k rastu. Neskôr počas týždňa potešila aj CPI inflácia, keď index spotrebiteľských cien v auguste vzrástol na 1,9 %, zatiaľ čo investori odhadovali rast o 1,8 % a v júli dosahoval 1,7 %. Tieto dáta nahrávajú do karát zvyšovaniu sadzieb zo strany Fed-u.

Z Ameriky prišli minulý týždeň výsledky z trhu práce v podobe reportu JOLTS. Nových pracovných miest podľa tohto prieskumu pribudlo v júli viac [6 170 tis.], ako bol konsenzus trhu [6 000 tis.], a taktiež viac ako v júni [6 116 tis.]. Aktuálna júlová tvorba pracovných miest na úrovni 6 170 tis. bola najvyššia od roku 2000.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

„Počas týždňa sklamanie na trhy priniesli augustové tržby v americkom maloobchode aj priemyselná produkcia. Trhy síce v auguste očakávali slabší rast tržieb v US maloobchode [0,1 % medzimesačne] oproti júlovému rastu, ktorý bol na úrovni 0,6 %. V skutočnosti však augustové tržby nerástli, ale naopak poklesli o -0,2 %. Ten istý scenár sa odohral aj vo výsledkoch priemyselnej produkcie. Tá v júli rástla tempom 0,4 %, no v auguste medzimesačne poklesla o – 0,9 %. Konsenzus trhu očakával mierny rast na úrovni 0,1 %. Hlavným dôvodom augustového poklesu v US priemysle bol hurikán Harvey, ktorý vyradil z činnosti viacero texaských rafinérií. Nebyť toho, tak by podľa očakávaní Fed-u produkcia v spracovateľskom priemysle stúpla zhruba o pol percenta,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Zverejnený bol aj ekonomický sentiment podľa University of Michigan. Septembrové hodnotenie podnikateľského prostredia dosiahlo úroveň 95,3 bodov, čím prekonalo očakávania trhu o 0,3 bodu. No v porovnaní s augustovým hodnotením sa ekonomická nálada v USA zhoršila o -1,5 bodu.

Americký prezident Donald Trump uplynulý týždeň vyzval Kongres, aby čo najrýchlejšie začal konať v otázke daňovej reformy. Schvaľovací proces ohľadom veľkej a toľko diskutovanej daňovej reformy by sa mal podľa Trumpa začať čoskoro. Reforma daní je pre Trumpovu vládu takpovediac prioritou číslo jeden, hlavne po tom, ako sa im doteraz nepodarilo zmeniť Obamovu zdravotnícku reformu. Daňová reforma by mala zahŕňať napríklad zjednodušenie daňového systému, zníženie daní pre podnikateľov aj obyvateľov, ale podrobnejšie informácie zatiaľ nie sú známe.

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices