stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Od slovenskej vlády očakávam projekt na verejné wifi pripojenia. Kto skôr príde, ten dostane prostriedky

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec trávil leto na Slovensku, kde sa venoval svojej rodine. V septembri sa však už naplno venuje práci, preto predstavil najnovšie témy, ktorým sa Európsky parlament v najbližšom čase plánuje venovať. Nechýba ani téma roamingu či kybernetickej bezpečnosti pri verejnom wifi pripojení, ktoré plánuje Európska komisia zaviesť naprieč celou Úniou.

Ako ste strávili leto? Venovali ste sa aj pracovným záležitostiam?

Cez leto som sa venoval predovšetkým rodine, pretože čas s rodinou je pre mňa stále vzácnejší, keďže celý rok cestujem. Trávili sme čas na Orave, kde som sa venoval nielen rodine, ale aj koníčkom ako beh, bicykel či plávanie. Spolu s vnučkou sme sa bicyklovali po nových cyklotrasách okolo Tatier. V lete som stihol absolvovať aj slovenský pohár v triatlone v Žiline. Popritom som sledoval politické dianie a pripravoval som sa na novú sezónu. Bolo to príjemné aj užitočné leto.

Otvorili sa v rámci európskeho diania nové témy?

Pripravovali sme sa na dôležitú správu o stave Únie. V súčasnosti sa chystáme na nové aktivity, najmä na ďalšie prehlbovanie spolupráce v oblasti digitalizácie, energetiky a bezpečnosti. Zvlášť v oblasti bezpečnosti, kde je situácia stále dôležitejšia. Vidíme, že na východnej hranici EÚ sa deje najväčšie cvičenie od čias Studenej vojny, na strane Ruska. Mnohí kolegovia, ktorí žijú na tejto strane sú znepokojení. Musíme byť pripravení na všetky hrozby, nielen na tie, na ktoré sme boli zvyknutí. Vzhľadom na nové teroristické útoky je potrebné viac spolupracovať v rámci EÚ, vymieňať si informácie medzi bezpečnostnými zložkami, spravodajskými organizáciami a zabezpečiť spoločnú bezpečnostnú politiku v rámci Únie. Je to jedna z veľkých úloh do budúcna.

Prišlo aj na novinky v oblasti ekonomiky či digitalizácie?

Z hľadiska ekonomiky musíme dodržiavať ekonomické pravidlá, odmietame akékoľvek snahy o uvoľnenie dlhovej brzdy. Nemôžeme plytvať prostriedkami a musíme si odložiť na budúcnosť. Použiť ich musíme rozumne na vzdelávanie, na technológie a odložiť si aj na horšie časy. Nové aktivity pripravujeme v oblasti digitalizácie aj v oblasti malého podnikania. Vyvrcholením bude v októbri konferencia pre malých a stredných podnikateľov za medzinárodnej účasti.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

V rámci digitalizácie sa jedna z tém týkala aj roamingu. Ako to bude ďalej s uvoľňovaním cien?

Ukončenie roamingu je veľkým víťazstvom Európskeho parlamentu. Som rád, že došlo k výraznému obmedzeniu cien dát. Treba však povedať, že stále nie sme na nule, aj keď sa poplatky znížili asi päťnásobne. Proces neustáva, ceny budeme ďalej znižovať. Cieľom nie je len kvalitnejšia infraštruktúra, ale predovšetkým lacnejšie a rýchlejšie volania a internet.

Európska únia uviedla, že má záujem zabezpečiť pripojenie pre všetkých. Čo to znamená?

Žijeme v dobe informačnej revolúcie a je dôležité, aby sme ľuďom zabezpečili prístup k informáciám. Na bezplatné internetové pripojenie vo verejných budovách je vyčlenených 120 miliónov a veľmi skoro očakávam aj projekt zo strany slovenskej vlády, pretože kto skôr príde, ten skôr dostane prostriedky. Cieľom spoločného digitálneho trhu je 100 % internetové pripojenie na celom území Únie do roku 2020. Tento projekt len pomôže tomu, aby mohli ľudia dostať potrebné informácie skôr.

Vzhľadom na to, že sa na internete nachádzajú informácie rôzneho druhu, je v tejto akcii zahrnutá aj bezpečnosť?

Prirodzene, otázka bezpečnosti s tým automaticky súvisí. Je potrebné, aby sme naše súkromie mali chránené, a aby naša sieť bola chránená. Je prirodzené, že pri bezplatnom pripojení budú musieť byť splnené základné bezpečnostné parametre, aby tomu ľudia dôverovali.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec Ivan Štefanec.  

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices