smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: V EÚ pribudne 6000 wifi miest, kde sa budeme môcť zadarmo pripojiť na internet

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU http://bit.ly/videoblogy

„Je to príležitosť, ako dať všetkým Európanom prístup k budúcnosti – vysoko kvalitný internet zdarma bez ohľadu na to, odkiaľ sú, kde žijú a koľko zarábajú,“ vysvetľuje hlavnú myšlienku projektu WiFi4EU portugalský socialista Carlos Zorrinho, ktorý vypracoval správu k návrhu Komisie.

Cieľom tejto iniciatívy je sprístupniť WiFi bezplatne na verejných miestach aj v odstrčenejších kútoch Európy. Na prvú fázu – do roku 2020 – tu bolo vyčlenených 120 miliónov eur, počíta sa s tým, že WiFi zdarma by tak mohlo dostať okolo 6000 komunít.

O inštaláciu WiFi4EU sa môžu prihlásiť verejné inštitúcie a bude plne financované z únijných fondov. Ktokoľvek sa potom bude môcť pripojiť na internet na verejných miestach, či už sú to knižnice, parky, múzeá alebo stanice.

Počas rokovaní o návrhu Parlament nástojil na tom, aby boli granty udeľované len v tom prípade, ak bude pripojenie bez reklám a od užívateľov sa nebudú vyžadovať osobné údaje na komerčné účely.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

Ako to bude fungovať v praxi?

„Bude to veľmi jednoduché. Inštitúciám, ktoré sa zapoja do projektu, vydáme kupóny, pomocou ktorých si potom nainštalujú pripojenie,“ popisuje proces poslanec Zorrinho. Jednoduché to bude aj pre užívateľov: postačí jedna registrácie do siete WiFi4EU a budete sa môcť pripájať všade, kde  bude dostupná.

Už začiatkom budúceho roku

Prihlášky sa budú vybavovať podľa poradia, v akom prídu, pričom sa bude prihliadať aj na určité kvóty pre jednotlivé krajiny.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices