zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Za rovnakú prácu by mala byť v EÚ rovnaká aj pláca, zhodli sa európski odborári

BRATISLAVA / Koniec firemnej chamtivosti a rovnakú plácu za rovnakú prácu. To je hlavný odkaz stretnutia európskych odborárov v Bratislave. Na spoločnej tlačovej besede s naším ministrom práce vyhlásili, že mzdy v západnej a východnej Európe sa musia dorovnávať rýchlejšie. Zamestnávatelia si však myslia, že niekto má v tomto smere nereálne veľké očakávania. Stretnutie bolo len deň potom, čo Popradom pochodovali nespokojní pracovníci.

Európski odborári vyrátali o koľko menej zarobia zamestnanci v nových štátoch únie oproti Nemcom. Najväčší rozdiel majú Rumuni, skoro o tisíc eur. Ale ani Slováci sa nemajú čím chváliť, takmer o 600 eur.

„Ak nebude obnovená dôstojnosť pracovníkov, nebude to už ďalej akceptovateľné,“ tvrdí generálna tajomníčka Medzinárodnej obchodnej konfederácie, Sharan Burrow.

Železná opona padla v roku 1989 a od Schengenu nepoznáme ani hraničné kontroly. Odborári by teraz chceli, aby padli aj mzdové rozdiely medzi východnou a západnou Európou.

Šéf odborárov poznamenal, že keď sa nám darí búrať hranice rozdielnej kvality potravín, prečo nie aj v mzdách.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

„Nastal čas, aby sme riešili, aby aj vo východnej Európe boli mzdy zdravé a kvalitné za odvedenú prácu,“ hovorí Jozef Kollár, šéf odborárov.

Podľa zamestnávateľov majú odborári veľké oči a dorovnať platy sa len tak ľahko nedá. Okrem toho je rozdiel v pláci naďalej hlavnou konkurenčnou výhodou Slovenska.

„Nemáme čo ponúknuť investorom. Pozrite sa, ako sme s diaľnicami. Už sme mali sedem rokov jazdiť do Košíc po diaľnici a ďalších desať rokov nebudeme,“ myslí si viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices