brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po odchode Británie z EÚ príde prechodné obdobie. Zmeny čakajú aj uchádzačov o prácu

FLORENCIA / Britská premiérka Theresa May navrhla implementačné obdobie v trvaní približne dva roky po tom, ako Veľká Británia v marci 2019 formálne vystúpi z Európskej únie.

May uviedla, že prechodné štádium by poskytlo istotu pre firmy. Zároveň v piatok v prejave v talianskom meste Florencia signalizovala, že Británia zaplatí účet za brexit, keď konštatovala, že krajina „dodrží záväzky, ktoré sme urobili“.

Podľa May sa Veľká Británia nebude v rokovaniach o brexite usilovať ani o to, aby bola súčasťou spoločného trhu EÚ, ani o takú dohodu o voľnom obchode, akú má s úniou Kanada. Vyzvala na nájdenie „kreatívnych“ nových ekonomických vzťahov medzi Britániou a EÚ, ktoré nebudú založené na nijakom terajšom obchodnom modeli. Ak by sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o brexite, podľa britskej premiérky by to znamenalo „škodlivý úder“ budúcnosti Európy.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Prechodné obdobie sa už mierne dotkne zahraničných podnikateľov ako aj uchádzačov o pracovné miesta vo Veľkej Británii. „Počas tohto prechodného obdobia budú ľudia naďalej môcť prichádzať a pracovať v Británii. Bude ale existovať registračný systém, ako nevyhnutná príprava nového režimu,“ dodala May.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices