Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a utečenecké kvóty

Tento týždeň je na programe hlasovanie o rozpočte 2018 a rokovania o daňových podvodoch vo futbale. Hovoriť sa bude aj o rozsudku Európskeho súdneho dvora ohľadne utečeneckých kvót. 

Rozhodnutie Európskeho súdu o utečeneckých kvótach

Potom ako Európsky súdny dvor zamietol sťažnosť Slovenska a Maďarska ohľadne povinných utečeneckých kvót, sa budú touto otázkou zaoberať aj poslanci z výboru pre občianske slobody. Vo štvrtok im rozhodnutie súdu a jeho dopady bližšie objasnia odborníci z právneho oddelenia EP.

Rozpočet a ekonomika

V stredu 27. septembra budú poslanci hlasovať o rozpočte na budúci rok. Nepozdávajú sa im škrty, ktoré v rozpočte urobila Rada a chceli by navýšiť finančné prostriedky na výskumné programy a boj proti nezamestnanosti mladých.

Členovia hospodárskeho a menového výboru budú v pondelok rokovať so šéfom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim. Témou ich rozhovorov bude súčasná hospodárske situácia v EÚ a implementácia jednotnej menovej politiky.

Európska prokuratúra

Výbor pre občianske slobody bude vo štvrtok hlasovať o vytvorení spoločnej európskej prokuratúry. Tento nový úrad by mal dohliadať na cezhraničné vyšetrovania podvodov pri čerpaní finančných prostriedkov z EÚ.

Football leaks

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Vo výbore pre daňové úniky (PANA) sa bude tento týždeň hovoriť o peňažných podvodoch vo futbale. Poslanci si na svoju utorkovú schôdzu pozvali zástupcov FIFA, UEFA a novinárov, ktorí vyniesli na verejnosť správy o netransparentnosti pri predaji hráčov či financovaní klubov.

Brexit

Aj tento týždeň sú na programe rozhovory o Brexite ešte predtým, ako poslanci prijmú svoje uznesenie. Tentokrát budú o ňom diskutovať šéfovia politických skupín spoločne s predsedom Parlamentu.

Konferencia o turizme

V stredu sa bude u nás konať konferencia o turizme. Poslanci, členovia Komisie a predstavitelia z oblasti turistického ruchu tu budú hovoriť o tom, ako zvýšiť konkurencieschopnosť tohto odvetvia a vytváranie nových pracovných miest. Konferenciu otvorí predseda Parlamentu Antonio Tajani.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices