peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

ROZPOČET: EÚ ukončila procedúru nadmerného deficitu voči Grécku

Európska únia ukončila procedúru nadmerného deficitu voči Grécku, keďže krajina zlepšila stav svojich verejných financií, hoci ju stále ťaží vysoký dlh. EÚ konštatovala, že grécky deficit je teraz pod úrovňou tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čiže pod maximálne prípustnou výškou deficitu verejných financií, ktorú pripúšťajú pravidlá únie.

„Po mnohých rokoch vážnych ťažkostí sú financie Grécka v oveľa lepšej forme,“ povedal Toomas Toniste, minister financií Estónska, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou Európskej únie. Grécko za minulý rok vykázalo rozpočtový prebytok na úrovni 0,7 percenta HDP a hoci sa prognózuje, že v tomto roku bude mať malý deficit, podľa EÚ sa výhľad krajiny vo fiškálnej oblasti zlepšuje.

Verejný dlh Grécka bol v minulom roku vo výške 179 percent HDP, ale podľa tohtoročnej jarnej prognózy Európskej únie bude pozitívny vývoj vo fiškálnej oblasti v Grécku trvalý. EÚ predpovedá, že za tento rok krajina vykáže schodok verejných financií na úrovni 1,2 percenta HDP, ale v budúcom roku opäť dosiahne prebytok, a to vo výške 0,6 percenta HDP.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices