sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Richard Sulík: Migrácia je najväčší problém Európy, musíme uzavrieť hranice

Slovenský europoslanec Richard Sulík o tom, aké úlohy sa mu podarilo ukončiť cez leto či aké úlohy ho čakajú po lete. Ovplyvňuje jeho členstvo v Európskom parlamente stranu SaS na domácej pôde? Koľko času trávi na Slovensku a koľko v Bruseli?

Ako ste prežili leto? Venovali ste sa počas voľných dní aj nedokončenej práci?

Neskromne sa chcem pochváliť, že za prvý polrok som ukončil viacero rozsiahlych úloh. Dokončili sme napríklad menšie regióny, pripravili sme komplexný návrh reformy EÚ. Predstavili sme ho ako jediná strana. V lete som si najmä užíval dovolenku. Mal som snahu si všetky úlohy splniť, vyškrtať. Potom som dovolenkoval, najprv s mladšími deťmi, potom so staršími, s kamarátmi a teraz sa idem venovať robote.

Máte nejaké rozpracované úlohy?
Človek pred sebou vždy tlačí kopec nevybavených vecí. Mne sa tie hlavné podarilo vyriešiť do konca júna. Teraz na jeseň začneme predstavovať nové tváre, ktoré budú SaS zastupovať pre rôzne oblasti. Predstavíme niekoľko expertov a ďalej chceme predstaviť reformu školstva, náš komplexný návrh reformy a koncom roka reformu zdravotníctva. Toto sú dva hlavné bloky. Považujem za dôležité, aby sme zdôraznili, že strana SaS je stranou odborníkov a že má pripravené koncepty a je pripravená prevziať zodpovednosť na Slovensku.
V súvislosti s uplynulými udalosťami na slovenskej politickej scéne sa hovorilo o predčasných voľbách. Ako situáciu vidíte vy?
Andrej Danko zahral veľké divadlo a aby sa všetci mohli na tom baviť, tak neváhal významne poškodiť svoju stranu a povesť. A za toto by sme mali byť všetci vďační. lebo také divadlo, ktoré predviedol, to sa tak často nevidí.
Vaše členstvo v európskom parlamente vám nepochybne berie dosť veľa času. Neškodí to vašej strane?
To nie je pravda. Ja mám naopak teraz viac času sa venovať strane SaS, som koniec koncov jej predsedom, ako keď som bol poslancom Národnej rady, pretože NR SR má 78  rokovacích dní, europarlament má len 60. To mi dáva viac priestoru. Väčšinu pracovných dní , dve tretiny, som na Slovensku. To, že moje členstvo v európskom parlamente neškodí strane sa dá aj dokázať. Keď som sa stal členom europarlamentu, boli sme na štyroch percentách, teraz máme 17 alebo 18 percent. Keby moje členstvo škodilo SaS, tak by sme neznásobili naše volebné preferencie.
V novembri Slovensko čakajú župné voľby. Dá sa povedať, že ide v určitých prípadoch o rozbíjanie opozície voči Smeru?
Dá sa to tak nazvať, ale pre mňa osobne je omnoho dôležitejšia súťaž politických síl. Toto považujem za veľkú politickú slobodu, ktorú Slovensko má a síce, že ktokoľvek môže kandidovať, môže sa postaviť do férového politického boja. Mňa osobne mrzí, že nemáme dvojkolovú voľbu, lebo tam by sa to zjednotilo na dvoch kandidátov. To Robert Fico zrušil.
Čo je podľa vás momentálne najväčším problémom EÚ?
Migrácia. Prišlo obrovské množstvo migrantov, ktorí spôsobujú rôzne problémy v Európe. EÚ začala tento problém riešiť, počty klesajú, lebo buď sa hranice uzavreli, alebo sa vytvorili dohody. Minimálne hranice Schengenu treba uzavrieť. Nemôže sa stávať, že do Európy príde niekto bez dokladov alebo bez platného víza.
Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec Richard Sulík.
Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

O ivi

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices