fajcenie, zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko je piatou najnezdravšou krajinou na svete

BRATISLAVA / Česká republika je najnezdravšia krajina na svete, keď hovoríme o kombináciu alkoholu a tabaku a počte obéznych ľudí. V prvej desiatke je deväť bývalých komunistických krajín v strednej a východnej Európe, desiate sú Spojené štáty s Litvou. Na druhom mieste je Rusko, na treťom Slovinsko. Slovensko je piate.

Vyplýva to s porovnávacej štúdie 179 krajín sveta, o ktorej informoval britský Clinic Compare, ktorý sa opiera o verejne dostupné dáta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), americkej Ústrednej spravodajskej služby CIA a Svetovej pľúcnej organizácie (WLA).Na Slovensku sa v priemere na osobu ročne skonzumuje 13 litrov alkoholu a v krajine fajčí 29 percent obyvateľstva. Na obezitu, fajčenie cigariet, požitie alkoholu či vysoký krvný tlak zomiera na Slovensku 19 percent ľudí vo veku od 30 do 70 rokov. 

USA sa do prvej desiatky dostali pre rozšírenú obezitu, ktorá postihuje 35 percent jej obyvateľstva. Inak najobéznejší sú obyvatelia tichomorských ostrovov – Samoa má takto postihnutých 41,6 percent populácie.

„Najzdravšia“ krajina sveta je v tejto porovnávacej štúdie Afganistan s 2,7 percentami obéznych obyvateľov. Krajina je tiež v skupine 20 štátov sveta, kde sa najmenej fajčí a pije alkohol. Do skupiny desiatich „najzdravších“ krajín sú zaradené ďalšie veľmi chudobné krajiny ako Guinea, Nigéria alebo Eritrea, Somálsko a Etiópia.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Štúdie nezohľadňujú okolnosť, že ide o regióny postihnuté častým ozbrojeným násilím, opakujúcimi sa epidémiami a rozšírenou podvýživou.

Britský denník The Independent neupozorňuje na fakt, že konzumácia je evidovaná zemepisne, a teda že sa na nej podieľajú napríklad aj zahraniční turisti, vrátane tých britských, ktorí hromadne usporadúvajú víkendové nájazdy do pražských reštauračných zariadení.

Najnezdravšie krajiny sveta:

1. Česko

2. Rusko

3. Slovinsko

4. Bielorusko

5. Slovensko

6. Maďarsko

7. Chorvátsko

8. Poľsko

9. Luxembursko

10. Litva, USA

Najzdravšie krajiny sveta:

1. Afganistan

2. Guinea

3. Niger

4. Nepál

5. Kongo (Konžská demokratická republika)

6. Eritrea

7. Malawi

8. Somálsko

9. Mozambik

10. Etiópia

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices