Bratislava
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európske mestá zavádzajú betónové zátarasy či nepriestrelné steny. Bratislava tieto kroky neplánuje

BRATISLAVA / Na teroristické útoky v Európe zareagovali viaceré metropoly rôznymi spôsobmi. Praha postavením špeciálnych betónových zátaras, Paríž plánuje vybudovať nepriestrelnú stenu okolo Eiffelovej veže. Uvažuje podobné zátarasy vybudovať aj slovenská metropola?

V Bratislave sa takéto zábrany v centre mesta nenachádzajú, no policajti tvrdia, že sa o bezpečnosť dôkladne starajú. „Je zvýšený počet hliadok Policajného zboru hliadkovej a obchôdzkovej služby, ktoré svoj výkon zameriavajú predovšetkým na miesta so zvýšenou koncentráciou obyvateľstva,“ uviedla hovorkyňa policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

Ak sa v meste koná akákoľvek väčšia akcia, zabezpečuje polícia bezpečnosť tým, že sa na dané miesta dostanú autom len záchranné zložky. Magistrát hlavného mesta zatiaľ neuvažuje o zvýšení bezpečnosti spôsobom, akým to urobili napríklad v Prahe.

„Odkedy je zvýšené riziko hrozby teroristických útokov v Európe, bývajú permanentne posilnené policajné hliadky v teréne zo strany mestskej aj štátnej polície. Vstup do peších zón je regulovaný mechanickými zátarasami, ktoré obsluhuje mestská polícia,“ vysvetlila Mihalíková.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Napriek tomu, že sa tento spôsob ochrany nepáči všetkým, najmä pamiatkárom, magistrát pripomína, že nejde o trvalý stav, ale dočasné riešenie. Podobné betónové bloky použili aj Nemci po teroristickom útoku v Berlíne. Okolo Eiffelovej veže by zas mala vyrásť nepriestrelná sklenená stena. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices