Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Jana Kiššová: Ďakujem, že vám to nie je ľahostajné…

Predseda vlády a minister vnútra sa správajú ako nezodpovední vodiči, ktorí uháňajú v aute cez obec dvestokilometrovou rýchlosťou. Miesto toho, aby zaplatili pokutu či prišli o vodičák, vyzývajú všetkých vodičov, aby sa nebáli nahlasovať cestných pirátov. Absurdné? Presne takto vyzerá ťaženie vlády proti korupcii.

V pondelok sa uskutočnil už tretí protikorupčný pochod. Ulice Bratislavy zaplnili nespokojní občania, ktorí sa už ďalej nevládzu pozerať na korupčné správanie súčasnej vlády. Účastníci pochodu skandovali heslá požadujúce odchod Kaliňáka, špeciálneho prokurátora Kováčika, či policajného prezidenta Gašpara. Odstúpenie Kaliňáka je požiadavkou organizátorov pochodu, ako aj predmetom petície s viac ako 70 000 podpismi. Vo vyspelých demokraciách podobné pochody a petície často nevidíme. Je to predovšetkým z dôvodu vyššej miery politickej kultúry a sebareflexie politických špičiek. Očakávať však vyvodenie zodpovednosti a slušný prístup od Kaliňáka či Fica je čistou utópiou.

Kauzy Bašternák či Gorila dlhodobo traumatizujú slovenskú spoločnosť a sú hrubým pošliapaním posledných zvyškov demokracie. Ficovi a jeho družine „podnikateľov“ to však zjavne nevadí. Súčasnú vládnu koalíciu držia pri živote najmä záujmy pochybných kruhov v jej pozadí, ktoré by za normálnych okolností so svojimi podnikateľskými zručnosťami neprežili ani jeden účtovný rok. Pretože oni nevedia čo je to podnikať. Netušia, čo znamená vymyslieť biznis plán, zohnať financie, zamestnať ľudí, zrealizovať zákazku, zaplatiť dane (áno, aj DPH) a dokonca sa aj dočkať úhrady faktúr (že, pán Široký?). Všetko nasvedčuje tomu, že akékoľvek zmiernenie korupcie nie je v záujme akcionárov vládnej strany Smer-SD. Pretože tieto skupiny pri slovíčku „transparentnosť“ musia listovať v slovníku cudzích slov.

Fico opakovane vyhlasuje, že boj s korupciou je prioritou vládnej koalície a ľudia mu majú korupciu ohlasovať. Ako to dopadlo v praxi, sme si mohli overiť v prípade Filipa Rybaniča, poslaneckého asistenta môjho kolegu Jozefa Rajtára. Za to, že si pozrel podozrivé transakcie na účte Róberta Kaliňáka, mu hrozí basa natvrdo. Skutočne obrovská motivácia pre každého občana tejto krajiny, aby sa nebál korupciu nahlasovať.

Už len čakám, kedy sa premiér Fico postaví na tlačovej konferencii a povie: „Korupcia u nás skutočne neexistuje, pretože napriek našej niekoľkonásobnej výzve ju nikto nenahlásil.“ A minister Kaliňák naďalej ostane vo svojej funkcii a premiér Fico nerušene bývať v Basternákovom byte.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Protikorupčné opatrenia napríklad z Rumunska sú skvelým príkladom, že bojovať proti korupcii je možné aj na najvyšších politických priečkach, len treba chcieť. Veľmi dobre funguje aj tamojší recept na boj s papalášizmom. Nezávislý Národný protikorupčný úrad poľuje na korupciu aj na najvyšších miestach a neváha zatvárať ani ministrov. Spolu s úspechmi rastie dôveryhodnosť tejto nezávislej inštitúcie a záujem občanov o veci verejné. Listujúc v správach zo sveta si kladiem otázku, ako je možné, že v iných krajinách je politická kultúra oveľa väčšia ako u nás. Z funkcií odstupujú politici za oveľa menšie prehrešky. Tak napríklad: Predseda talianskej strany Liga severu odstúpil kvôli korupcii. Primátor zemetrasením zničenej Aquily odstúpil kvôli korupčnej afére. Šéfka madridskej pobočky Ľudovej strany odstúpila kvôli korupcii. Bulharský minister zdravotníctva odstúpil pre korupciu.

Často sa stretávam s názorom, že súčasný stav a smerovanie Slovenska na čele so SMER-om sa nedá zmeniť. Osobne si to nemyslím a preto plne podporujem každú aktivitu, ktorá má potenciál očistiť politiku od príživníkov, korupcie a papalášizmu. Slovensko podobné aktivity potrebuje a žiada si ich. Protikorupčné pochody sú jasným dôkazom a signálom, že nie každému je osud tohto štátu ľahostajný a nie každý je ochotný sledovať rozkrádanie verejných financií. Veci verejné patria všetkým, nie len politikom.

Preto, milí študenti, vážení účastníci protikorupčných protestov. Ďakujem vám, že budúcnosť našej krajiny vám nie je ľahostajná. Ďakujem za to, že sa zaujímate o veci verejné a nebojíte sa ozvať a vyjsť do ulíc. Čím nás bude viac, tým pravdepodobnejšie bude, že korupcii začne zvoniť umieráčik.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

O Jana Kiššová

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov, podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita, poslankyňa NR SR /SaS/.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices