Vybor EP
Zasadnutie výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). PHOTO: © European Union-EP.

Utečenecká kríza: Europoslanci budú riešiť stratégiu EÚ a zamietnutie žalôb Slovenska a Maďarska

Pokrok pri presúvaní žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka a z tretích krajín, ktoré prichýlili veľký počet utečencov, bude vo štvrtok predmetom rozpravy výboru EP pre občianske slobody.

Konečný termín premiestnenia 160.000 žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka do ďalších členských štátov Únie, na ktorých sa prostredníctvom dvoch rozhodnutí o núdzovej relokácii dohodli ministri v Rade EÚ v septembri 2015, už uplynul. Dosiaľ sa pritom podarilo premiestniť iba 29.144 žiadateľov.

Európska únia sa tiež v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zaviazala presídliť viac ako 20.000 žiadateľov o azyl z krajín za hranicami EÚ, vrátane Libanonu, Jordánska a Turecka. V tejto súvislosti bolo zatiaľ do Európy premiestnených viac ako 17.000 ľudí.

Európska komisia v stredu zdôraznila, že všetky oprávnené osoby, ktoré dorazili na územie Talianska a Grécka do 26. septembra, musia byť premiestnené do ďalších krajín EÚ. Exekutíva Únie tiež apelovala na členské štáty, aby aj po tomto dátume preukazovali solidaritu s tými, ktorí ju najviac potrebujú.

Komisia chce podporiť presídľovanie utečencov na územie EÚ aj finančne a navrhuje vyčleniť 500 miliónov eur za presídlenie 50.000 žiadateľov o azyl. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť tomu, aby sa utečenci vydávali na riskantnú cestu a zverili svoje životy do rúk pašerákom.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Poslanci výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) vo štvrtok zhodnotia dohodu s Tureckom z marca 2016 o riadení migračných tokov, ktorá viedla k výraznému zníženiu príchodov utečencov na grécke ostrovy. Marten Verwey, koordinátor EÚ pre vykonávanie vyhlásenia EÚ a Turecka, poslancom predstaví výsledky tejto spolupráce.

Poslanci si tiež vypočujú výklad právnej služby EP k rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ, ktorým zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu povinného premiestňovania žiadateľov o azyl. Oba členské štáty napadli druhé rozhodnutie Rady (ministrov) EÚ o dočasných relokáciách, ktoré predpokladalo premiestnenie 120.000 žiadateľov o azyl, a Súdny dvor žiadali o jeho zrušenie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices