peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Fico s Pellegrinim predstavili nové pravidlá pri čerpaní eurofondov

BRATISLAVA / Po tom čo minister školstva Peter Plavčan musel odstúpiť pre kauzu s čerpaním eurofondov na vedu a výskum prichádza Úrad podpredsedu vlády na čele s premiérom s novými opatreniami. Tie by mali zabezpečiť to, že európske peniaze budú pod väčšou kontrolou a menším lákadlom pre špekulantské firmy. Odborník na eurofondy vníma takéto zmeny pozitívne aj keď dodáva, že prichádzajú neskoro.

Vláda v stredu jednohlasne schválila akčný plán, ktorý by mal zmodernizovať ale hlavne sprehľadniť čerpanie eurofondov. Opatrenia prichádzajú po tom, ako z pozície ministra školstva odstúpil Peter Plavčan pre kauzu s čerpaním eurofondov v hodnote 300 miliónov eur určených na vedu a výskum.

Akčný plán s desiatkami strán predstavil podpredseda vlády Peter Pellegriny a obsahuje 38 opatrení. „Našou povinnosťou je správať sa k týmto príjmom čo najefektívnejšie, pretože prídu roky a nebude to dlho trvať, kedy už peniaze z európskych fondov nepôjdu v takom rozsahu, ako idú teraz,“ hovorí predseda vlády Robert Fico.

Podľa Fica vláda prijíma rad opatrení, ktoré možno v iných krajinách sú nevídané. „Pristúpime k elektronickému žrebovaniu príslušných hodnotiteľov a rovnako zvyšujeme nároky na odbornosť týchto hodnotiteľov,“ uviedol Fico.

„Keď budeme hodnotiť výzvu, ktorá sa dotýka medicíny, tak budeme žrebovať hodnotiteľov len zo skupiny, kde sú hodnotitelia, ktorí majú túto odbornosť,“ uviedol podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini.

„Budeme uvažovať o lepšom zaplatení týchto hodnotiteľov, aby vôbec mali ochotu. keď už od nich chceme garantovať vysokú mieru odbornosti, tak ich musíme aj primerane zaplatiť a áno hodnotiteľmi sa môžu stať aj odborníci z iných krajín,“ dodal Pellegrini.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

​Po novom sa už budeme vedieť dočítať, prečo dostal daný projekt toľko a toľko bodov a aj prečo bol podľa hodnotiteľa úspešný alebo neúspešný. „Tým, že sa budú zverejňovať hodnotenia v tom rámci, ako predpisuje Európska komisia, tak sa budete môcť dočítať potom naozaj súhrnne o tom, ako projekt bol hodnotený,“ dodal Pellegrini.

„Desať rokov sa tu menežujú eurofondy a teraz zavádzajú nejaké akčné plány a nejaké opatrenia,“ vytýka vláde expert SaS na eurofondy Ján Rudolf.

„Napríklad náhodný výber hodnotiteľov pre projekty bol pred desiatimi rokmi realizovaný. Potom to zrušili, lebo im to nevyhovovalo a teraz to vo veľkom zavádzajú späť,“ dodal Rudolf.

Podľa odborníka na eurofondy prichádzajú tieto opatrenia neskoro. „Ja ich vnímam viac ako opatrenia, ktoré sú populistické. Zabúdame na to, že od roku 2007 s malou prestávkou Smer menežuje eurofondy a zodpovedá za to, v akom stave sú eurofondy dnes,“ dodal Ján Rudolf.

Riadiace orgány ako aj samotní žiadatelia o eurofondy sa novými pravidlami budú musieť riadiť už od 1.novembra tohto roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices