zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 38. týždňa 2017

TÉMOU ČISLO JEDEN BOLI NEMECKÉ VOĽBY

NEMECKO: Na základe predbežných výsledkov nemeckých volieb ich „s prehľadom“ vyhrala Konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej, ktorá by tak mala zostať aj naďalej na čele nemeckej vlády. Merkelovej únia získala podľa prvého odhadu vo voľbách 32,5 % hlasov. Druhé miesto vo voľbách obsadila Sociálna demokracia SPD s lídrom Martinom Schulzom a s podielom 20 % získaných hlasov. No a treťou najsilnejšou stranou sa stala kontroverzná a protiimigračná strana AfD, ktorá si pripísala 13,5 % hlasov. Ide o „prevrat“ v nemeckej politike, kedy sa do parlamentu dostáva populistická strana. Trhy vnímajú úspech AfD vo voľbách negatívne, ale prekvapené nie sú, keďže na to poukazovali v podstate všetky predvolebné prieskumy. Prekvapením však je nízky podiel voličov [32,5 %], ktorý získala Merkelovej CDS/CSU, čo predstavuje najhorší výsledok tejto strany od roku 1949. V predchádzajúcich voľbách v roku 2013 mala Merkelová podporu 41,5 % voličov. Prepadli sa aj sociálni demokrati SPD, ktorí v roku 2013 získali 25,7 % hlasov. Okrem spomínaných troch najsilnejších strán sa do Spolkového snemu dostávajú ešte Slobodní demokrati FDP so ziskom 10,5 % hlasov, Ľavica s 9 %-ami a Zelení s 9,5 %-ami. V súčasnosti existujú 2 možné koalície, ktoré by mohla Merkelová vytvoriť. Prvou možnosťou je, že sa spojí so Schulzovou stranou SPD, ktorá je druhou najsilnejšou. SPD však zatiaľ takúto veľkú koalíciu odmieta. Druhou možnosťou je koalícia CDS/CSU so Slobodnými demokratmi a Zelenými.

„Index ZEW odrážajúci vnímanie súčasnej situácie v Nemecku si polepšil oproti augustu o 1,2 bodu na septembrovú úroveň 87,9 bodu. Konsenzus trhu pritom očakával zníženie indexu o -0,5 bodu. Zlepšili sa aj vyhliadky do budúcnosti. Index ZEW vyjadrujúci očakávania nemeckých podnikateľov a investorov výrazne vzrástol z augustových 10 bodov o 7 bodov na septembrovú úroveň 17 bodov. Pozitívne očakávania nemeckých investorov do budúcnosti sú odrazom hlavne priaznivého vývoja nemeckej ekonomiky a rastúcej investičnej aktivity zo strany vlády aj podnikateľov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Nemecké ceny priemyselných výrobcov [inflácia PPI] v auguste medziročne vzrástli o 2,6 %, pričom v júli bol ich rast pomalší a dosahoval 2,3 %.

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň bola zverejnená bola iba finalizácia výsledkov augustovej inflácie za eurozónu. V auguste spotrebiteľské ceny medziročne rástli rýchlejším tempom [1,5 %], ako v júli, kedy ich tempo rastu dosiahlo 1,3 %. Skutočný augustový rast cien bol v súlade s odhadmi trhu. Jadrová inflácia sa taktiež zhodovala s konsenzom trhu, no v auguste stagnovala na júlovej úrovni 1,2 %. Aj napriek slušným výsledkom rastu cien je to ďaleko od inflačného cieľa Európskej centrálnej banky na úrovni dvoch percent.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Priaznivo sa v menovom bloku vyvíjal index podnikateľskej nálady ZEW. Očakávania podnikateľov v eurozóne v septembri vzrástli o 2,4 bodu na úroveň 31,7 bodu. Menový blok nesklamal ani čo sa vývoja indexov nákupných manažérov PMI týka. Hodnoty indexov totiž vzrástli vo výrobnom sektore aj v sektore služieb. Vďaka tomu si kompozitný index PMI polepšil v septembri o jeden bod na úroveň 56,7 bodov.

FRANCÚZSKO: Pri francúzskych indexoch PMI vo výrobe, v službách, aj kompozitných indexoch, boli v septembri dosiahnuté lepšie hodnoty ako očakávali trhy, aj ako boli dosiahnuté v auguste. Aj nemeckým PMI indexom sa darilo a prilepšili si oproti minulému mesiacu. Rástla hodnota PMI indexu nielen vo výrobe, ale aj v službách, čo sa v kompozitnom PMI indexe prejavilo rastom až o dva body na úroveň 57,8 bodu.

USA: Spoza druhého brehu Atlantiku prišli zmiešané výsledky z realitného trhu. Výstavba nových domov v auguste medzimesačne klesala miernejším tempom [o -0,8 %] ako v júli, kedy klesala až o -2,2 %. Trhy však počítali s rastom výstavby nových domov. Stavebné povolenia medzimesačne v auguste vzrástli o 5,7 %, pričom ešte v júli zaznamenali pokles o -3,5 %. Nie príliš priaznivé správy z US realitného trhu pokračovali aj vo forme nových žiadosti o hypotéky za predminulý týždeň. Tie totiž klesli takmer o -10 %, pričom týždeň predtým rástli o takmer 10 percent. Taktiež medzimesačne klesol v auguste aj predaj existujúcich domov o -1,7 %, pričom konsenzus trhu počítal s miernym rastom na úrovni 0,3 %.

Z amerického trhu práce boli zverejnené nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré sa v 37. týždni výrazne znížili oproti predchádzajúcemu obdobiu, aj oproti očakávaniam investorov. Nové žiadosti o podporu v 37. týždni totiž dosiahli 259 tisíc, zatiaľ čo týždeň predtým predstavovali 282 tisíc a trhy očakávali ich rast na úroveň 302 tisíc.

Indexy nákupných manažérov PMI za druhým brehom Atlantiku vyšli zmiešane. Zatiaľ čo index PMI vo výrobe vzrástol [o 0,2 bodu], index PMI v službách si pohoršil [o -0,9 bodu], čo sa prejavilo aj v kompozitnom indexe, ktorý poklesol o – 0,7 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices