brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit: Ako zmierniť dopady na Írsko?

Medzi Írskom a Severným Írskom existuje až 275 pozemných hraničných prechodov. Čo je podstatne viac ako na celej východnej hranici EÚ od Fínska, cez Slovensko až po Grécko – tu je prechodov len 137.  Ak sa Veľká Británia odtrhne od EÚ, 500 kilometrový úsek medzi Írskom a Severným Írskom by sa mohol stať vonkajšou hranicou Únie so všetkým, čo s tým súvisí. Otázka tejto hranice je preto v rokovaniach o brexite jednou z priorít.

Ako zmierniť dopady na Írsko

Hneď po tom, ako Spojené kráľovstvo aktivovalo článok 50, ktorým oficiálne oznámilo svoj úmysel opustiť EÚ, vyjadril Európsky parlament svoje obavy, čo bude s Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Poslanci taktiež podčiarkli dôležitosť Veľkonočnej mierovej dohody, ktorá ukončila tridsať rokov trvajúci konflikt a ktorú v roku 1998 odobrili voliči na oboch stranách ostrova.

Spomedzi všetkých ostatných štátov Únie sa brexit najviac dotkne práve Írska. Európsky parlament preto žiada, aby sa urobilo všetko na zmiernenie týchto dopadov.

Hraničné kontroly by boli nezmysel

Už v apríli tohto roku poslanci oznámili, že nechcú, aby na ostrove po brexite zaviedli prísne hraničné kontroly. Túto požiadavku obsahuje aj návrh uznesenia, o ktorom sa bude hlasovať v utorok 3. októbra. Niekdajšie strážne veže a vojenské kontrolné stanoviská boli po dvadsiatich rokoch relatívneho mieru rozmontované a cez hranicu dnes denne prúdia desaťtisíce ľudí dochádzajúcich do práce.

Pacienti z Írska chodia na rádioterapiu do Severného Írska a deti z Belfastu choré na srdce operujú v Dubline. Približne tretina mlieka zo Severného Írska sa spracováva v Írsku a 40% kureniec z juhu zas na severe.

Pivo Guinness, známe na celom svete, sa síce varí v Dubline, no do fliaš a plechoviek ho plnia na severe ostrova. Odtiaľ potom cestujú naspať na juh, odkiaľ sa aj vyvážajú. Na celkom ostrove je jeden trh s elektrinou. A od Veľkonočnej mierovej dohody z roku 1998 sú obe časti ostrova propagované ako jedna turistická destinácia.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

„Nikdy nedovolíme, aby Írsko trpelo“

„Táto hranica spôsobila chaos, nenávisť a násilie. Zredukovať ju na čiaru na mape preto bolo veľkým úspechom,“ povedal poslancom írskeho parlamentu počas svojej minulotýždňovej návštevy v Dubline Guy Verhofstadt, parlamentný koordinátor pre Brexit. „Nikdy nedovolíme, aby Írsko trpelo kvôli rozhodnutiu Spojeného kráľovstva,“ ubezpečil ich.

Všetci ľudia narodení v Severnom Írsku majú nárok na írske a tým pádom aj európske občianstvo. V uznesení, o ktorom sa bude hlasovať 3. októbra, sa uvádza, že obyvateľom Severného Írska sa nesmú klásť žiadne prekážky pri užívaní ich práv, ktoré majú ako občania EÚ. Parlament tu uvádza aj to, že otázka hraníc si bude vyžadovať riešenie na mieru.

Ešte predtým, ako sa začnú diskusie o budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, chce Únia najprv vyjasniť otázky práv občanov, finančného vyrovnania a Írska. Dohodu o vystúpení, ktorá bude výsledkom rokovaní, bude musieť odobriť aj Európsky parlament.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices