digitalny summit
Lídri európskych krajín na digitálnom summite EÚ. PHOTO: © European Union.

Európski lídri chcú z Únie spraviť svetovú jednotku v oblasti digitalizácie

TALIN / V Tallinne sa konal digitálny summit Európskej únie. Lídri európskych krajín chceli v Estónsku nájsť spôsob, ako urobiť z únie svetového lídra v digitálnej oblasti. Zaoberali sa tiež hrozbami, ktorým ľudia, firmy i štáty v kyberpriestore čelia.

„Dnešok bude venovaný predovšetkým tomu, aby sme diskutovali o tom, čo môžeme urobiť spoločne na úrovni EÚ tak, aby Európa nezostala bokom a aby sa stala lídrom v oblasti digitalizácie,“povedal novinárom pred začatím summitu český premiér Bohuslav Sobotka.

EÚ podľa neho potrebuje vytvoriť spoločný digitálny trh s voľným pohybom dát, ktoré nie sú osobnými údajmi. „Ak máme čeliť Spojeným štátom, Číne a ďalším rýchlo sa rozvíjajúcim oblastiam, tak je dôležité, aby Európa pokročila v oblasti digitálnych pravidiel,“povedal.

Aj podľa šéfa írskej vlády Lea Varadkara je cieľom summitu urobiť z EÚ svetového digitálneho lídra. Premiér krajiny, v ktorej má vďaka nízkym firemným daniam európske sídlo rad amerických internetových spoločností sa ale vyslovil proti zaťažovaniu digitálnej sféry vyššími daňami a byrokratickými obmedzeniami. „Musíme podporovať inovácie. Vyššie zdanenie a viac regulácií riešenie neprinesie,“povedal pri príchode na summit.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices