potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Druhá fáza testovania dvojakej kvality potravín odhalila ešte horšie výsledky

BRATISLAVA / Aj druhá fáza porovnávania testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou.

Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) skontroloval 33 výrobkov, ktoré inšpektori zakúpili v Bratislave, Senci a vo Viedni. Približne u polovice testovaných produktov boli zistené väčšie rozdiely ovplyvňujúce kvalitu.

Znepokojivé výsledky

Inšpektori zo ŠVPS porovnávali sedem mliečnych produktov, tri mäsové výrobky a tri rybacie. Okrem toho kontrolovali kvalitu aj vybraného pečiva, nápojov, korenín, zmrzliny, mrazeného polotovaru, sušeného ovocia či zeleniny. „Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze. Len v šiestich výrobkoch z 33 nebol zaznamenaný žiadny rozdiel, čo je zhruba 18,2 percent,“ zhodnotil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Kontrolóri počas testov posudzovali označenie a zloženie výrobkov, vykonali senzorické analýzy a sledovali fyzikálnochemické ukazovatele. „U šunky je to napríklad nižší podiel mäsa a naopak vyšší obsah soli, u pizze dostanú spotrebitelia chudobnejšiu oblohu, v sladených nápojoch sa zase používa glukózovo-frutózový sirup namiesto cukru,“ spresnila ministerka hospodárstva Gabriela Matečná.

Odhodlanie problém riešiť

Ako na pondelkovom brífingu uviedli poslanci za Slovenskú národnú stranu Tibor Bernaťák a Eva Antošová, v prípade, že problém dvojakej kvality potravín bude naďalej pretrvávať, sú odhodlaní túto tému riešiť aj na legislatívnej úrovni. Nebránia sa návrhu úplného zákazu takýchto výrobkov na slovenskom trhu či uplatneniu finančných sankcií.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality,“ dodala Matečná. Kontroly budú podľa nej pokračovať dovtedy, kým sa situácia na trhu nezmení.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Začalo sa posledné plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu pred júnovými voľbami. Na jeho úvod sa  poslanci …

Consent choices