Monika Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Monika Smolková: Nás, Východoeurópanov, trápi rozdielna kvalita potravín

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková svoje leto strávila pracovne. Zamerala sa na regionálne problémy, ktoré vo Výbore pre regionálny rozvoj plánuje predložiť poslancom. Medzi nimi je aj rozdielna kvalita potravín či finančný objem pre regióny, ktorý môže byť po brexite v ohrození.

Aké bolo vaše leto? Venovali ste sa oddychu alebo ste pracovali?

Musím povedať, že leto bolo pre mňa veľmi krátke. Nedá sa rozdeliť, kedy pracujem a kedy nie. Zvlášť, keď som spravodajkyňa pre veľmi významný energetický balík vo Výbore pre regionálny rozvoj. Počas leta som využila možnosť zúčastniť sa konferencie, ktorú organizoval viceprezident pre Európsku investičnú banku, pán Vasiľ Hudák. Bola to konferencia v Bardejove – Smart city. Predstavuje to oblasť, v ktorej sa náš energetický balíček môže prostredníctvom inteligentných riešení pre obce a mestá uplatniť.

Ako by to malo fungovať?

Napríklad, viac ako 75 % svetelných bodov má viac ako 25 rokov. Ak si uvedomíme, koľko energie spotrebujú, mali by sme sa zamyslieť nad inovatívnymi riešeniami. Ak by sme ich uplatnili, tak vieme ušetriť veľa peňazí. Ďalší nápad mi dal premiér Robert Fico, ktorý cez leto hovoril s predsedom Európskej komisie Junckerom o dvojakej kvalite potravín. Nás, Východeurópanov, to trápi. Tým, že som často vo Francúzsku, v Belgicku či v Nemecku, tak viem skutočne porovnať kvalitu a naozaj je to rozdiel.

Akým aktivitám ste sa počas leta venovali na Slovensku?

Navštívila som dve družstvá na východe, ktoré sa špecializujú na rastlinnú aj na živočíšnu produkciu. Zisťovala som, ako by sa to dalo spracovať a či by sa dalo na trhu konkurovať firmám a podobne. Tretia oblasť, ktorá ma zaujímala, keďže som jediný poslanec z východného Slovenska, sa týkala Ukrajincov. Umožnili sme im, aby mohli na biometrický pas cestovať do Európy. Osobne som sa šla presvedčiť na ukrajinskú hranicu ako to funguje.

Boli ste spokojná s tým ako to vyzeralo?

Trocha ma mrzelo vyjadrenie pána konzula Ukrajiny, ktorý hovoril, že ukrajinská hranica to nezvláda a že pracuje iba na 50 %. Zabudol ale povedať, že tých 50  % je ich, pretože my máme všetky pásma dobudované. Tiež som zistila, v akých podmienkach pracujú colníci, teda s vypätím všetkých síl, pretože ten nárast pasažierov je značný. V takom vypätí a nasadení odhaliť ročne až 300 prípadov falšovania je skutočne veľmi dobré. Myslím si, že po tejto návšteve mám dosť námetov, podnetov aj otázok, ktoré budem klásť komisii, ale aj našim ministrom, aby sa priepustnosť hranice skvalitnila. Máme totiž záujem na tom, aby k nám Ukrajinci chodili.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Dá sa teda letná prestávka označiť za overenie toho, čo sa počas roka zaviedlo a na zbieranie nových inšpirácií?

Áno, poňala som to pracovne. Nielen ja, ale aj moji asistenti veľmi tvrdo pracovali, pretože v septembri organizujem v Košiciach veľkú konferenciu, ktorú robím pri príležitosti 30. výročia Erasmu. Pozvaným zástupcom všetkých škôl v Košiciach chceme dať kompletný materiál a poznatky. Chceme, aby košické školy dostali Erasmus do povedomia. Chystám aj druhú takúto konferenciu pre michalovský a sobranecký okres, aby sa informácie šírili, a aby úspešnosť tohto programu naberala na obrátkach.

Sme v polovici funkčného obdobia. Ktorú z tém treba do konca obdobia podľa vás dopracovať?

Tých tém je viac, ale keďže pracujem vo výbore pre regionálny rozvoj a som aj náhradníčka vo Výbore pre kultúru, tak pre mňa bude dôležité nastaviť, aby bola kohézna politika aj po roku 2020. Už teraz sa budú tvoriť pravidlá pre viacročný finančný rámec. Nová komisia už musí prísť do známeho finančného rámca a rozpočtu, pretože sú odporcovia aj zástancovia regionálneho rozvoja a finančnej politiky. Po brexite bude menej prostriedkov v rozpočte a bude treba krátiť. Mnohí vidia  možnosť v regionálnej politike, takže sa budem snažiť, aby sme ju uchovali v čo najlepšej možnej kondícii a s čo najväčším možným balíkom finančného objemu. Ďalšou témou je téma kultúry, keďže budúci rok vyhlásil Jean-Claude Juncker za rok kultúrneho dedičstva. Chcem robiť veľkú prezentáciu o kultúrnom dedičstve Slovákov so zameraním viac na východné Slovensko. Chcem ukázať ako kultúrne dedičstvo vnímame my, ako sa rodilo a aké tradície sme si uchovali.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

O vik

Odporúčame pozrieť

EK zaregistrovala iniciatívu na zachovávanie ukrajinskej kultúry a dedičstva

Európska komisia (EK) v stredu rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom „Zachovávanie a …

Consent choices