Juncker, Danko
Predseda EK Jean-Claude Juncker a predseda NR SR Andrej Danko. PHOTO: © European Union.

Predseda NR SR Andrej Danko vyjadril plnú podporu integrácii Čiernej Hory do EÚ

Predseda NR SR Andrej Danko v Podgorici vyjadril plnú podporu integračným procesom, ktoré Čiernu Horu čakajú pri vstupe do Európskej únie. Danko počas rozhovoru s predsedom parlamentu Čiernej Hory Ivanom Brajovićom zdôraznil, že Čierna Hora môže počítať s našou intenzívnou pomocou nielen na politických fórach EÚ, ale aj formou odovzdávania praktických skúseností z prístupového procesu do EÚ.

Parlamentnú delegáciu na čele s Andrejom Dankom prijal tiež prezident Čiernej Hory Filip Vujanović. „Za obdobie 11 rokov svojej samostatnosti ste splnili takmer všetky tri hlavné zahraničnopolitické priority – obnovili ste svoju nezávislosť, stali ste sa členom NATO a ste pred bránami EÚ, čo sa za tak krátky čas podarí máloktorej krajine,“ povedal predseda NR SR Andrej Danko a zároveň zdôraznil, že jedným z najdôležitejších úspechoch Čiernej Hory bolo zachovanie mieru a multietnického charakteru spoločnosti, kde sa menšiny cítia komfortne a sú lojálne voči štátu, pretože si všetci dobre pamätáme, aký krvavý a dramatický bol rozpad bývalej Juhoslávie.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Slovenský parlament pomáha krajinám západného Balkánu. Hlavné zameranie slovenských aktivít sa orientuje na budovanie demokratických inštitútov v parlamentoch krajín západného Balkánu. Ide najmä o budovanie a podporu parlamentných služieb.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval s delegáciou na oficiálnu návštevu Čiernej Hory. Ide o prvú návštevu predsedu slovenského parlamentu v krajine od nadviazania vzájomných diplomatických stykov.

Agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices