Felipe VI
Španielsky kráľ Felipe VI. PHOTO: © European Union- EP.

Katalánsko vyhlási nezávislosť už v najbližších dňoch, uviedol premiér autonómnej oblasti

BARCELONA / Premiér autonómnej oblasti Carles Puigdemont uviedol, že Katalánsko vyhlási nezávislosť od Španielska už v najbližších dňoch. Vláda bude podľa jeho slov konať na konci tohto alebo začiatkom budúceho týždňa.

V posledných dňoch sa špekulovalo o tom, či Puigdemont nenavrhne vyhlásenie nezávislosti už túto stredu. Pôvodne totiž katalánsky predstavitelia tvrdili, že tento krok urobia do 48 hodín od vyhlásenia výsledku nedeľného referenda. V ňom bolo podľa Barcelony odovzdaných zhruba 90 percent hlasov v prospech nezávislosti, avšak zúčastnilo sa ho necelých 43 percent katalánskych voličov.

Puigdemont tiež uviedol, že jeho vláda momentálne nijako nekomunikuje s Madridom. Svetové médiá sa ale tento týždeň zhodujú na tom, že dialóg medzi týmito dvoma stranami je jedinou schodnou cestou na vyriešeniu španielskej politickej krízy. Obe strany však dialóg podmieňujú takými požiadavkami, ktoré sú pre druhú stranu neprijateľné. 

Španielska vláda pohrozila, že v súlade s článkom 155 španielskej ústavy by mohla pozastaviť autonómiu Katalánska. Pokus Madridu o prevzatie kontroly nad autonómnou oblasťou by podľa neho predstavoval „chybu, ktorá by všetko zmenila“. Separatistov kritizoval aj španielsky kráľ Felipe VI., ktorý povedal, že katalánski lídry preukázali neprijateľnú neloajalitu a podľa neho je potrebné v regióne znovu nastoliť poriadok.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Na krízu reaguje aj Európska únia

Do svojho programu zaradil rokovanie o situácii aj Európsky parlament. Mnohí poslanci kritizovali tvrdý zásah španielskej polície proti účastníkom referenda. Európska únia ako celok ale doteraz zaujímala stanovisko, podľa ktorého je kríza internou záležitosťou Španielska, do ktorej by únia nemala vstupovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices