Derek Vaughan, PHOTO © European Union

Nezamestnanosť mladých je stále vysoká, europoslanci vyzývajú k zmene členské štáty

Európska únia vkladá každý rok do nezamestnanosti mladých nemalé peniaze. Napriek tomu je dnes jeden z piatich mladých ešte stále bez práce. Poslanci Európskeho parlamentu s týmto číslom nie sú spokojní.

Redukovať nezamestnanosť mladých je dlhodobým cieľom Únie. Prostredníctvom dvoch projektov sa neustále financujú prostriedky na podporu mladých ľudí. Najnovšie chcú europoslanci presunúť hlavné zameranie na takzvanú skupinu NEET, čo sú mladí ľudia bez zamestnania, vzdelania a bez účasti na odbornej príprave. Európsky sociálny fond, tak ako aj členské štáty, by mali sprístupniť viac peňažných prostriedkov a verejných služieb pre mladých.

Projekty ako Youth Guarantee alebo iniciatíva Youth Employment fungujú už od roku 2013. Poskytujú viac ako 8 miliárd eur na boj s nezamestnanosťou mladých. Napriek tomu poslanci Európskeho parlamentu nie sú spokojní, v Grécku a v Španielsku počet mladých bez práce prevyšuje 40 %.

Napriek ekonomickému pokroku sú mladí stále bez práce

Začiatkom septembra pribudlo na riešenie problému ďalších 500 miliónov eur. Poslanci k iniciatíve vyzývajú aj členské štáty. Derek Vaughan zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov je toho názoru, že napriek pokroku majú mladí stále problém nájsť si prácu. „Európska únia už toho dosiahla veľa, no ešte stále treba urobiť viac. Nielen, že musíme vytvoriť finančnú podporu, ale musíme myslieť aj na lepšie sprostredkovanie informácií, služieb a monitorovanie už dosiahnutých údajov. Členské štáty musia dostupnú podporu využívať, tak ako aj svoje vlastné zdroje. Len tak môžeme bojovať s týmto problémom.“

Výzva na členské štáty dopadá najmä z dôvodu iniciatívy Youth Guarantee. Ide o záväzok všetkých štátov, aby zaistili každému mladému pod 25 rokov kvalitnú ponuku zamestnania, vzdelania alebo stáže v období štyroch mesiacov po ukončení vzdelávania či získania statusu nezamestnaného. Youth Employment je zase jedným z hlavných finančných zdrojov EÚ na podporu zavádzania schém, uvedených v iniciatíve Youth Guarantee. Od roku 2013 dostalo priamu pomoc už 1,6 milióna mladých ľudí.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

O jen

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices