europsky parlament
Mimoriadne rokovanie Európskeho parlamentu v Štrasburgu. PHOTO: © European Union- EP.

Politická kríza v Španielsku sa dostala aj za brány Európskeho parlamentu

ŠTRASBURG / Brutálny policajný zásah, ale aj nezákonnosť referenda už neriešia len v Barcelone a v Madride. Katalánske referendum sa dostalo na mimoriadne rokovanie európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Tento bod však španielski europoslanci ignorovali a pustili sa do seba ešte predpoludním na úplne inom rokovaní. „Vy považujete puč, ktorý ide proti právu a ústave štátu za demokratický? To je podľa vás právo?“ pýtal sa Carlos Iturgaiz, poslanec za Európsku ľudovú stranu.

Podľa našich europoslancov treba zachovať rozvahu, inak to celé môže dopadnúť veľmi zle. „Súčasný premiér Španielska mal celý rok na to, aby hľadal nejaký dialóg,“ uviedla slovenská europoslankyňa Monika Beňová.

Europoslanci však v právnom smere dávajú za pravdu madridskej vláde. „Nezákonnosť vedie len a len k anarchii, na druhej strane musíme byť veľmi citliví k požiadavkám ľudí,“ tvrdí europoslanec Ivan Štefanec.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Odsudzujú ale krvavý zákaz počas referenda. „Tento problém sa dá riešiť jedine politickými prostriedkami, rozhodne nie násilím,“uviedol podpredseda Euróspkej komisie Maroš Šefčovič. Od Európskej komisie sa teraz očakáva, že bude hrať medzi týmito dvomí stranami mediátora.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices