moslim, burka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rakúski policajti začali odhaľovať zakryté tváre moslimiek

VIEDEŇ / Zákaz nosenia šatky, ktorá zahaľuje celú tvár, platí od začiatku októbra v Rakúsku. Polícia už posilnila svoju prítomnosť na viedenskom letisku a kontroluje dodržiavanie nového nariadenia.

Moslimky si teda musia po prílete do krajiny šatku sňať, inak im hrozí zadržanie a pokuta 150 eur. Doteraz zahalené ženy na letisku odvádzali do oddelenej miestnosti, kde kontrolovali ich totožnosť podľa tváre a odtlačku prstov. „K veci budeme samozrejme pristupovať primerane, ale ako polícia skrátka musíme zákon uplatňovať,“ vysvetľoval hovorca rakúskych policajtov už 1. októbra, kedy zákon vošiel do platnosti.

V Rakúsku žije asi len 150 žien, ktoré si zahaľujú celú tvár. Opatrenie sa preto bude najviac dotýkať predovšetkým cudziniek, ktoré do krajiny priletia, píše portál novinky.cz.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Zmyslom zákona, ktorý zakazuje zahaľovanie celej tváre burkou, nikábom ale napríklad aj kuklou, je „zaistenie súdržnosti v otvorenej spoločnosti.“ Proti tomuto zákonu sa však postavili niekoľkí aktivisti, a v karnevalových maskách protestovali v uliciach Viedne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices