letisko, cestujuci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ chce zabezpečiť práva cestujúcich pri hromadnom rušení letov

Poslanci Európskeho parlamentu kritizovali Ryanair za ťažkosti, do ktorých dostal cestujúcich po zrušení tisícok svojich letov, a vyzvali Komisiu na posilnenie práv cestujúcich v leteckej doprave. 

Mnohí zákonodarcovia v utorkovej rozprave s komisárkou pre dopravu Violetou Bulc poukázali na to, že cestujúci nedostali kompletné informácie o kompenzácii ani plnohodnotnú možnosť zmeniť či presmerovať svoj let. Letecké spoločnosti, ktoré porušujú pravidlá, by mali niesť za svoje konanie zodpovednosť, dodali poslanci. Časť z nich tiež vyzvala na zavedenie účinnejších sankcií.

Viacerí poslanci vyzvali Radu na odblokovanie rokovaní o novelizácii pravidiel týkajúcich sa práv cestujúcich a na začatie rozhovorov na ich finálnej verzii s Európskym parlamentom, ktorý má k tejto téme jasný postoj už od roku 2014.

Niektorí zákonodarcovia tiež zdôraznili, že pracovné podmienky v nízkonákladových aerolíniách by mala prešetriť Európska komisia. Zvyšovanie konkurencieschopnosti nesmie ísť na úkor práv zamestnancov, vyhlásili. Dodali tiež, že zlé pracovné podmienky sa môžu stať bezpečnostnou hrozbou.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Komisárka Bulc prisľúbila, že Komisia na budúci rok preskúma sociálne podmienky a práva mobilných pracovníkov v leteckej doprave.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices