roaming
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europoslanci chcú lacnejšie medzinárodné hovory

Poslanci Európskeho parlamentu chcú v rámci reformy telekomunikácií nižšie ceny za medzinárodné hovory a možnosť posielať ľuďom v prípade nešťastí varovania na mobil.

Roaming lacnejší ako volanie z domu

Ceny za telefonické hovory za posledné desaťročia postupne klesali a od tohto roku konečne neplatíte za roaming v EÚ. No jedna vec stále ostáva nedoriešená a to sú ceny volaní z domu do zahraničia. Situácia sa však môže v budúcnosti zmeniť. Poslanci priemyselného výboru Európskeho parlamentu 2. októbra prijali uznesenie, kde žiadajú, aby ceny mobilných hovorov i volaní z pevnej linky do iných krajín EÚ neboli premrštené.

Minúta hovoru do zahraničia vás môže vyjsť až na jedno euro, čo je podstatne viac, ako keď voláte mobilom zo zahraničia domov (roaming). Európsky parlament preto už minulý rok vyzval Komisiu, aby pri reforme telekomunikácií navrhla aj primeranejšie ceny pre tieto hovory.

Obrátené núdzové volanie

Poslanci okrem toho požadujú vytvorenie reverzného systému 112, ktorý by národným a miestnym úradom umožnil posielať ľuďom na mobil varovania v prípade prírodných pohrôm, teroristických útokov a iných nešťastí. Stodvanástku dnes môžete vytočiť v celej EÚ ak potrebujete zavolať sanitku, požiarnikov alebo políciu.

Všetky tieto návrhy sú súčasťou širšej reformy sektora telekomunikácií, ktorá má za cieľ stimulovať investície do vysokokapacitných sietí, zlepšiť využívanie rádiových frekvencií a sprísniť ochranu súkromia.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Autorka uznesenia Pilar del Castillo (EPP, ES) odhaduje, že „ide o investície vo výške približne 500 až 600 miliárd eur“ pričom 90% z tejto sumy by mali tvoriť prostriedky zo súkromných zdrojov. Chceme podporovať investície a vysokú konektivitu prostredníctvom vysokokapacitných sietí alebo optických káblov, vysvetľuje.

Češka Dita Charanzová (ALDE) autorka stanoviska výboru pre vnútorný trh, hovorí o „absurdnej situácii, keď je lacnejšie volať cez roaming ako z domu.“ „Koniec roamingových poplatkov je vynikajúca vec, no nesmieme sa zastaviť v polovici cesty,“ dodáva.

Ďalšie kroky

O požiadavkách poslancov bude ešte hlasovať parlamentné plénum a potom sa môžu začať vyjednávanie s členskými štátmi v Rade EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices