Fico
Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Fico prirovnal Sulíka ku Kotlebovi

SLOVENSKO/EÚ / Robert Fico a Richard Sulík sa už niekoľko mesiacov naťahujú o tom, či sa má Slovensko tlačiť do takzvaného jadra Európskej únie. Najnovšie premiér skritizoval opozičného lídra za to, že si dal urobiť prieskum verejnej mienky s tak nastavenými otázkami, aby ľudí navádzali odpovedať proti nášmu členstvu v jadre. Podľa Sulíka však otázky boli úplné a mali verejnosti otvoriť oči.

Predseda vlády naznačil, že Sulíkom nastavený prieskum mu pripomína referendum spred 20 rokov. Vtedajší premiér Vladimír Mečiar presadil sugestívne otázky o NATO, jadrových zbraniach a cudzích vojenských základniach.

„Presne ako Mečiarove referendum v roku 1997. Ale čo je najsmutnejšie, tak sa absolútne dnes podobá Kotlebovi a jeho názorom o Európskej únii,“ uviedol premiér Fico na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Komunista, katolík aj scientológ

Sulík tvrdí, že sa máme snažiť vplývať na vývoj v únii, ale neplašiť sa. Podľa neho je Fico človek bez princípov, ktorý vždy hovorí len to, čo ho má držať pri moci. Aktuálne je teda vyznávačom jadra únie.

„Keď mu vyhovovalo byť komunista, tak sa hrdo hlásil ku komunistom, keď mu vyhovovalo byť birmovaný katolík, tak bol katolík. Keď mu zajtra bude vyhovovať byť scientológ, Fico bude scientológ. Najväčší. A momentálne mu vyhovuje byť veľkým európanom,“ myslí si Sulík.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Spojené štáty Európske

Kým Fico je presvedčený, že Slovensko by malo ostať v jadre – alebo v „prvej lige“ – pri Nemecku, Francúzsku, či Holandsku a iných vyspelých krajinách, Sulík v tom vidí riziká. „Prvá liga je federácia, to sú Spojené štáty Európske. To tu nebudeme rozhodovať prakticky o ničom. Toto treba jasne povedať. To on nehovorí, to zamlčí,“ myslí si Sulík.

Nad miestom Slovenska v akejsi novej únii uvažujú aj iní. „Ak vieme s týmito krajinami spolupracovať, byť s nimi v jadre EÚ a ich aj dobiehať, to je podľa mňa aj v záujme Slovenska,“ myslí si opozičný poslanec Miroslav Beblavý. Ako dodala poslankyňa za OĽANO Veronika Remišová, to, že chceme byť v jadre znamená to, že chceme mať silné slovo pri rozhodnutiach, ktoré sa nás budú týkať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices