Nathalie Loiseau
Francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseau. PHOTO: © European Union.

Paríž neuzná nezávislosť Katalánska

Ak Katalánsko vyhlási nezávislosť od Španielska, Francúzsko ju neuzná. Vyhlásila to v pondelok francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseau.

„Ak by malo prísť k vyhláseniu nezávislosti, a ak by toto vyhlásenie bolo jednostranné, neuznali by sme ho,“ povedala ministerka v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu CNews. Kataláncov okrem toho varovala, že ak by sa odčlenili od Španielska, znamenalo by to pre nich podľa nej automaticky aj vystúpenie z Európskej únie.

Španielsko aj medzinárodné spoločenstvo s napätím očakáva utorňajšie zasadnutie katalánskeho regionálneho parlamentu, na ktorom vystúpi katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont s hodnotením referenda o nezávislosti Katalánska. Podľa niektorých informácií by mohol Puigdemont už na tomto rokovaní vyhlásiť nezávislosť Katalánska.

Referendum o nezávislosti Katalánska sa konalo 1. októbra a za nezávislosť sa v ňom vyslovilo 92 percent Kataláncov, hoci účasť bola len 43-percentná. Španielska centrálna vláda, ktorá sa konaniu referenda snažila zabrániť, proti Kataláncom vyslala policajtov a pri brutálnych policajných zásahoch v deň referenda utrpelo zranenia takmer tisíc ľudí.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices