bencik stefanec
Bloger a bojovník proti extrémizmu Ján Benčík a slovenský europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Archív IŠ.

Bloger a bojovník proti extrémizmu Ján Benčík si v Bruseli prevzal Cenu Európskeho občana

V sídle Európskeho parlamentu v Bruseli prebehlo slávnostné udeľovanie Ceny Európskeho občana. Za Slovenskú republiku si ju prevzal bloger a bojovník proti extrémizmu Ján Benčík, ktorého nominoval slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH).

„Vážim si toto ocenenie a chcel by som ho venovať všetkým ľuďom na Slovensku aj v Európe, ktorí sa denne zapájajú do boja proti prejavom extrémizmu, či už v online svete, alebo vo svojom okolí. Som rád, že ako u nás, tak aj v mnohých iných krajinách, vznikajú občianske iniciatívy, ktoré sa týmto nebezpečenstvom aktívne zaoberajú. Žiaľ, extrémisti sú často krok pred nami a vlády by mali v záujme zachovania slobody a demokracie robiť viac pre odhaľovanie a trestanie ich činnosti,“ uviedol ocenený Ján Benčík.

bencik stefanec
PHOTO: Archív Ivan Štefanec.

„Pán Benčík je príkladom statočného občana, ktorý sa nechce len nečinne prizerať nárastu extrémizmu na internete aj v reálnom živote, ale sám zbiera o aktivitách extrémistov dôkazy a publikuje ich. Svojou činnosťou, ktorú vykonáva zadarmo, vlastne supluje bezpečnostné orgány štátu. Som veľmi rád, že s mojou nomináciou Európsky parlament súhlasil a že som pána Benčíka mohol dnes v Bruseli privítať. Verím, že jeho príklad budú nasledovať ďalší občania, ktorí budú poukazovať na činnosť síl, ktoré chcú rozvrátiť nielen demokratický systém, ale aj náš spoločný mierový európsky projekt,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Cenu Európskeho občana udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 2008 osobám, skupinám, alebo inštitúciám. Oceňuje tak aktivity a projekty, ktoré sú konkrétnym vyjadrením európskych hodnôt spísaných v Charte základných práv Európskej únie. Právo navrhovať nominácie majú len europoslanci. Zo Slovenska získala v minulosti na návrh Ivana Štefanca Cenu Európskeho parlamentu napríklad zakladateľka Ligy proti rakovine MUDr. Eva Siracká.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices