summit ba
Summit krajín V4 k dvojakej kvalite produktov v EÚ. PHOTO: © European Union.

Fico: Krajiny V4 dali jasne najavo, že si neželáme byť občanmi druhej kategórie

BRATISLAVA / Piatkový samit krajín Visegrádskej štvorky (V4) k dvojakej kvalite produktov v Európskej únii môže byť podľa premiéra Roberta Fica kľúčovým pre zmenu správania sa nadnárodných spoločností.

Ak štyri krajiny, ktoré sú členskými štátmi Európskej únie, spolu s ďalšími štátmi hovoria veľmi jasne, že si neželáme byť občanmi druhej kategórie, toto všetko môže viesť k zásadným zmenám správania sa nadnárodných spoločností,“ uviedol na tlačovej besede k piatkovému samitu.

Ako dodal, víta plán, ktorý na samite predstavila komisárka Európskej komisie (EK) pre spravodlivosť a ochranu práv spotrebiteľov Věra Jourová. „Domnievame sa, že kroky, ktoré navrhuje Európska komisia, môžu byť prospešné a môžu nám všetkým pomôcť,“povedal Fico. Predsedovia vlád krajín V4 sa podľa Fica stretnú aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Premiér Českej republiky Bohuslav Sobotka ocenil, že Slovensko začalo otvárať tému dvojakej kvality potravín. Európska komisia podľa neho nebrala tento problém ako svoju prioritu, hoci ide o častý a závažný jav. Česká republika podľa neho podporuje zmenu európskej legislatívy, keďže členské štáty únie nemôžu dvojakú kvalitu potravín vyriešiť samé. „V Českej republike sme presvedčení o tom, že je nutné, aby sme revidovali smernicu o nekalých obchodných praktikách,“ povedal Sobotka.

Súčasná podoba smernice podľa neho neumožňuje jednoznačný a dostatočný postih nekalého správania sa, ktoré spočíva v dvojakej kvalite produktov. Ocenil, že Európska komisia predstavila novú metodiku, ktoré by mala umožniť lepšie porovnávať kvalitu potravín a porovnávať dodržiavanie predpisov o ochrane spotrebiteľa. Ak má podľa neho EÚ jeden spoločný trh, mala by mať aj jednotné pravidlá na ochranu spotrebiteľa.

Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán považuje dvojakú kvalitu produktov v EÚ za porušenie pravidiel vnútorného trhu. Podľa neho je Európska komisia (EK) povinná zachrániť vnútorný trh. Chce počkať na to, aké kroky v tejto oblasti prijme EK. „Pokiaľ Európska komisia neprijme legislatívu, budeme to robiť v Maďarsku,“ uviedol. Predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová upozornila na to, že problém dvojakej kvality produktov narušuje zásady spoločného trhu a je výsledkom protekcionizmu, ktorý v poslednom čase začína dominovať v niektorých častiach únie a ničí spoločný trh.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná avizuje aj možné sprísnenie legislatívy. „Samit potvrdil, že duálna kvalita potravín a produktov je fenomén, ktorý trvá v EÚ už niekoľko rokov a zasiahol viac ako tretinu jej krajín. Spotrebiteľ je klamaný a výrobcov, ktorí zavádzajú v EÚ nechceme. Na európskej pôde existuje už dnes legislatíva, ktorá dáva možnosť tomu, aby sme sa vysporiadali s duálnou kvalitou potravín, a tou je legislatíva o nekalých obchodných praktikách. Ak táto legislatíva nebude fungovať, budeme tlačiť opäť na to, aby legislatíva bola ešte prísnejšia,“ povedala na popoludňajšej tlačovej besede Gabriela Matečná.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices