Sebastian Kurz
Sebastian Kurz. PHOTO: © European Union- EP.

Rakúsko: Víťazstvo Kurza podľa médií posúva krajinu viac doprava

VIEDEŇ / V predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku získala Rakúska ľudová strana (ÖVP) súčasného ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza 31,4%. Druhá Slobodná strana Rakúska (FPÖ) aj tretí sociálni demokrati (SPÖ) kancelára Christiana Kerna dostali podľa prepočtov televízie ORF viac ako 26 percent hlasov.

Včerajšie predčasné voľby posúvajú krajinu o kus doprava, zhodli sa na tom miestne aj zahraničné médiá. Mnohých znepokojuje, že sa do parlamentu dostáva výrazne protimigračná Slobodná strana Rakúska. 

Sebastian Kurz po zverejnení výsledkov uviedol, že je ohromený a prekvapený. Svoju zodpovednosť ale podľa vlastných slov prijíma s veľkou pokorou. „Dnes je náš deň. Je to šanca začať viesť túto krajinu a priniesť skutočné zmeny. Za to vám ďakujem,“ uviedol Kurz.

Svoje odhady založené na prieskume medzi voličmi po odovzdaní hlasu zverejnila po uzavretí volebných miestností o piatej najskôr internetová televíze oe24.TV, ktorá ľudovcom prisúdula zisk 31 percent. Len o dva percentuálne body menej než ľudovci má podľa nej krajne pravicová FPÖ. Tretia bola podľa týchto odhadov Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) kancelára Christiana Kerna so ziskom asi 25 percent.

Okrem spomínaných strán by sa do Národnej rady mali ešte dostať liberáli a Kandidátka Petera Pilza. Tento politik zrejme vytlačil z parlamentu stálu stranu Zelených. Rakúsky prezident chce po započítaní všetkých hlasov poveriť víťaza zostavením vlády. Výsledky budú definitívne známe zrejme vo štvrtok.

Štvorpercentnú hranicu, ktorá je potrebná na vstup do parlamentu, údajne prekročili ešte liberáli (NEOS) s podporou 5,3 percenta hlasov, Zelení (4,9 percenta) a Kandidátka Petra Pilza, ktorú vedie odídenec od Zelených, si pripísala 4,3 percenta hlasov.

Víťazstvo ľudovcov 31-ročného Kurza, ktorý by sa mohol stať najmladším šéfom vlády v Európe, sa očakávalo. Pokiaľ by s odhady televízie potvrdili, mohol by byť prekvapením týchto volieb malý odstup medzi tromi najsilnejšími stranami.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Sociálnodemokratická strana kancelára Kerna by podľa údajov oboch televízií skončila po prvýkrát v povojnových dejinách Rakúska až tretia. Predvolebné prieskumy jej ale predvídali ešte horší výsledok.

Odchod do opozície

Kancelár Kern už vopred ohlasov, že jeho sociálni demokrati odídu do opozície, pokiaľ neobhája prvenstvo. Po desiatich rokoch by tak vládu veľkej koalície mohla opäť nahradiť pravicová koalície ľudovcov a Slobodnej strany Heinza-Christiana Stracheho.

Približne 6,4 milióna oprávnených voličov z celkových 8,8 obyvateľov tejto alpskej republiky vyberalo zo 16 politických subjektov, z ktorých desať sa usilovalo o hlasy občanov celoštátne.Rakúšania volia parlament na päť rokov. Tento rok ale do Národnej rady volili predčasne už po štyroch rokoch pre faktický rozpadu veľké koalície SPÖ-ÖVP.

Veľký záujem o voľby

O rakúske voľby je nebývalý záujem. Akreditovalo sa na zhruba 900 zástupcov médií z celého sveta. Zahraničné médiá v spravodajstve z Rakúska zdôrazňujú hlavne mladosť pravdepodobného budúceho kancelára a taktiež očakávaný politický posun Rakúska smerom doprava.

Všímali si ale zosilnenie populistických prvkov v predvolebnej kampani. Podobné tendencie sledujú v celom regióne strednej Európy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices