Sulik
Predseda SaS Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Richard Sulík: Ďalšie rozkrádanie eurofondov z ministerstva školstva je už kvalifikované ako zločin

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík v apríli 2015 podal podnet Európskemu úradu na boj proti podvodom (OLAF) vo veci rozkrádania eurofondov určených na vzdelávanie nezamestnaných občanov. Projekt pod názvom „Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj uplatniteľnosti na trhu práce“ realizoval Národný ústav celoživotného vzdelávania.

„Vyžiadal som si informácie od špeciálnej prokuratúry, a dozvedel som sa, že polícia koncom mája tohto roka začala v tejto miliónovej kauze trestné stíhanie. Ministerstvu školstva mala realizáciou projektu vzniknúť škoda za vyše 12 miliónov eur,“ povedal predseda strany Sloboda a Solidarita a europoslanec Richard Sulík a dodal, že drvivú väčšinu z týchto zdrojov, konkrétne 85 percent, mala preplatiť Slovensku Európska únia.

Vyšetrovateľ preto kvalifikoval tento trestný čin ako zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu s obzvlášť závažným zločinom subvenčného podvodu. Hoci trestné stíhanie nebolo začaté na základe podnetu od OLAF, tento európsky úrad poskytol svoje poznatky z vlastného vyšetrovania slovenským orgánom činným v trestnom konaní.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

„Napriek celej plejáde kontrolných orgánov, strane Smer-SD, toho času jedinej vládnej strane, sa ich podarilo totálne ochromiť. Peniaze na rekvalifikáciu nezamestnaných boli bezohľadne zneužité, pričom tento tunel, presahujúci 12 miliónov eur, musela objaviť a dožadovať sa jeho vyšetrenia opozičná strana,“ upozorňuje Sulík.

„Nemám ani najmenšie ilúzie, že za pokračujúcej vlády Smeru-SD bude vyšetrovanie viesť k postaveniu vinníkov pred súd, ale polícii držím palce,“ uzavrel Sulík.

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices