ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vláda chce, aby sa Slováci žijúci v Británii vrátili na Slovensko. Pripravuje kampaň

BRATISLAVA / Slovenská vláda chce domov prilákať ľudí, ktorí po ukončení vysokej školy odišli pracovať do Veľkej Británie. Osloviť ich chce špeciálnou kampaňou, najmä na sociálnych sieťach. Podľa odhadov ide približne o 100 tisíc Slovákov.

Projekt ako dostať Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii domov, zatiaľ nie je dokončený. Dostala ho na starosť Agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, no spolupracujú na ňom viaceré ministerstvá a firmy.

„Kampaň bude zameraná na konkrétnu cieľovú skupinu – Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve s vysokoškolským vzdelaním aspoň 1. stupňa, ktorí ovládajú anglický, prípadne iný cudzí jazyk a spĺňajú kvalifikačné predpoklady na vybrané pozície etablovaných centier podnikových služieb. Primárny cieľ kampane je motivovať cieľovú skupinu k návratu na Slovensko a k využitiu pracovných príležitostí,“ píše sa v stanovisku.

Návrh na takúto iniciatívu sa zrodil na zasadnutí Rady solidarity a rozvoja v júni tohto roku, na ktorej sa rozoberal nedostatok kvalifikovaných síl u nás. Úspech by vraj mohol mať.

„Ak bude dobre nastavený a budú tam vyriešené tie veci typu uznávanie zručností do toho nášho školského systému, získavanie certifikátov a ovládanie cudzích jazykov, tak to môže mať efekt, ale nedá sa od toho očakávať zázrak,“ myslí si riaditeľ Inštitútu práce Michal Páleník.

Samozrejme svoju úlohu pri rozhodovaní sa, či sa vrátiť domov alebo ostať na ostrovoch, môžu zohrať aj ďalšie faktory.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

„Som tu trinásť rokov, manželka päť. Som tu veľmi spokojný s platom. Myslím si, že na Slovensku platová situácia nie je „bohvieaká“. Nezvažujeme návrat na Slovensko,“ hovorí Daniel žijúci vo Veľkej Británii.

„V Anglicku som tretí rok. Pre mňa najväčším problémom je politická situácia, ktorá je na Slovensku,“ priznáva Michal, ktorý žije na britských ostrovoch.

Na Slovensku by nešlo o ojedinelý projekt. Podobný funguje približne tri roky pod záštitou ministerstva školstva. Týka sa však iba vedeckých odborníkov a expertov, ktorý by sa zo zahraničia mohli vrátiť na Slovensko. Tu však ide o absolventov prestížnych zahraničných škôl, ktorí majú menej ako 40 rokov. Zatiaľ bolo vďaka tomu obsadených 11 pozícií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices