zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: V boji s chudobou Európa nesmie zlyhať

Pri príležitosti Svetového dňa za odstránenie chudoby sa slovenská europoslankyňa Anna Záborská dnes zúčastní na stretnutí parlamentnej medziskupiny “Extrémna chudoba a ľudské práva”. Poslanci zo všetkých politických skupín tu budú diskutovať o zdieľanej ekonomike a európskom pilieri sociálnych práv.

Až štvrtinu obyvateľov EÚ ešte aj dnes ohrozuje chudoba alebo vylúčenie zo spoločnosti, pričom podľa posledných údajov Eurostatu z roku 2015 to bolo na Slovensku približne 20% obyvateľov. Najhoršia situácia je však v Bulharsku, Lotyšsku a Rumunsku, kde bolo chudobou ohrozených 30-40% obyvateľstva.

“Na samite v Göteborgu, ktorý sa uskutoční presne o mesiac, budú šéfovia vlád členských štátov EÚ diskutovať o európskom pilieri sociálnych práv a vytvoriť v ňom ochranné opatrenia proti chudobe. Cieľom dnešného podujatia v Európskom parlamente je zdôrazniť naliehavosť problému extrémnej chudoby a potrebu začať prijímať zásadné riešenia v boji proti nej na úrovni členských štátov aj EÚ. Jedným z nich sa môže stať aj silný európsky pilier sociálnych práv,” uviedla Anna Záborská.

Podľa stratégie Európa 2020 by sa mal počas obdobia 2010-2020 znížiť počet ľudí ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením v EÚ o 20 miliónov. Slovenská europoslankyňa, ktorá sa otázkam chudoby venuje už tretie volebné obdobie, však upozorňuje, že Európa pri plnení tohto cieľa zaostáva.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

“Ekonomická kríza spôsobila rast chudoby, s ktorým nikto nerátal, takže dnes sme zhruba tam, kde sme boli v roku 2010, kedy bola táto stratégia prijatá. Boj s chudobou je pre Európu vážnou skúškou, v ktorej nesmie zlyhať,” zdôraznila Anna Záborská.

Pred 30 rokmi, presne 17. októbra 1987 sa na námestí Trocadero v Paríži zhromaždilo viac ako stotisíc ľudí, aby si uctili obete chudoby, násilia a hladu. Zároveň vyhlásili, že extrémna chudoba je porušením ľudských práv. O päť rokov neskôr bol tento deň vyhlásený uznesením Valného zhromaždenia OSN z 22. decembra 1992 za Svetový deň za odstránenie chudoby.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices