prokuratura
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nová Európska prokuratúra bude bojovať proti podvodom poškodzujúcim rozpočet EÚ

Nariadenie o zriadení Európskej prokuratúry (EPPO) prijali členské štáty, ktoré sú súčasťou posilnenej spolupráce v oblasti Európskej prokuratúry. Úlohou EPPO bude vyšetrovať, stíhať a postaviť pred súd páchateľov trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie. Spojí európske a vnútroštátne snahy v oblasti presadzovania práva zamerané na boj proti podvodom poškodzujúcim EÚ.

„Vytvorenie Európskej prokuratúry je dôležitým krokom v európskej justičnej spolupráci, ktorý pomôže chrániť peniaze našich daňových poplatníkov. Odteraz môžeme páchateľov postaviť pred súd a peniaze daňových poplatníkov získať späť dokonca aj vtedy, keď páchatelia konajú v rámci viacerých štátov,“ vyhlásil Urmas Reinsalu, estónsky minister spravodlivosti.

Ústredie Európskej prokuratúry bude mať sídlo v Luxemburgu. Dátum, keď Európska prokuratúra prevezme svoje úlohy v oblasti vyšetrovania a stíhania, stanoví Komisia na základe návrhu hlavného európskeho prokurátora po zriadení Európskej prokuratúry. Uvedený dátum nebude skôr ako tri roky od nadobudnutia účinnosti tohto nariadenia.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Doteraz sa k posilnenej spolupráci pripojilo 20 členských štátov: Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Nemecko, Grécko, Španielsko, Fínsko, Francúzsko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko a Taliansko.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices