Mariano Rajoy
Mariano Rajoy. PHOTO: © European Union- EP.

Španielsko chce aktivovať článok 155, ktorý má zabrániť Katalánsku vyhlásiť nezávislosť

BARCELONA / Katalánsky premiér Carles Puigdemont opäť vyzval španielsku vládu na dialóg. V prípade, že sa rokovanie neuskutoční, vyhlási katalánsky parlament podľa Puigdemonta nezávislosť. V liste predsedovi španielskej vlády tiež vyzval Madrid k zastaveniu represií a pripomenul zatknutie dvoch separatistických vodcov z tohto týždňa.

Podľa portálu CNN, španielska vláda v reakcii na Puigdemontov list uviedla, že začne proces, ktorý by mal úplne znemožniť snahy Katalánska o vyhlásenie nezávislosti. Vláda Mariana Rajoya už skôr uviedla, že sa v prípade problémov odvolá na článok 155 španielskej ústavy.

Ten umožňuje ústrednej vláde pozastaviť autonómiu katalánskej regionálnej správy. Vo vyhlásení ale neuvádzajú konkrétne kroky. O aktivovaní 155 článku ústavy sa bude musieť hlasovať.  Puigdemontovi o 10:00 vypršala lehota, ktorú minulý týždeň dal predseda španielskej vlády Mariano Rajoy, na vysvetlenie nejasnosti okolo vyhlásenia nezávislosti katalánskeho autonómneho regiónu. 

Predstaviteľka strany Carlesa Puigdemonta v predvečer vypršania ultimáta uviedla, že katalánsky prezident nemá v pláne vyhovieť španielskej vláde a odvolať snahy o osamostatnenie. Naopak, pokiaľ Madrid prevezme kontrolu nad autonómnym regiónom, plánuje v nadchádzajúcich dňoch vyhlásiť úplnú nezávislosť.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Španielska vláda rokovania odmieta a oznámila, že je ochotná ustúpiť od prebratia priamej kontroly nad Katalánskom, pokiaľ by región vyhlásil predčasné voľby. Katalánski predstavitelia to už ale vylúčili.

Španielsky súd nariadil v utorok väzbu pre dvoch katalánskych lídrov. Jordi Sánchez z organizácie Katalánske národné zhromaždenie a Jordi Cuixart z Omnium Cultural sú považovaní za kľúčové osobnosti stojace za referendom o nezávislosti regiónu, ktoré španielska centrálna vláda označila za nelegálne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices