utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ chce, aby sa do vybavovanie žiadostí o azyl zapájali všetky členské štáty

Súčasná migračná kríza ukázala nedostatky európskeho azylového systému stojaceho na tzv. dublinských pravidlách. Po reforme by mali byť spravodlivejšie a udržateľnejšie. 

Členovia výboru pre občianske slobody prijali návrh na reformu európskeho azylového systému. Žiadosti o azyl by v budúcnosti nemali vybavovať len krajiny prvého príchodu, ale zodpovednosť by sa mala rozdeliť medzi všetkých členov Únie.

Súčasný azylový systém, ktorý reguluje tzv. dublinské nariadenie, už v dnešných podmienkach neustojí. Ukázalo sa to v roku 2015, keď o azyl v EÚ požiadalo viac ako milión ľudí utekajúcich pred vojnou, násilím a prenasledovaním.

V Európskom parlamente sa reforme azylového systému venuje poslankyňa Cecilia Wikström, ktorá vypracovala správu k návrhu Komisie. „Mali by sme zaviesť systém, ktorý bude fungovať bez ohľadu na zvýšené alebo znížené množstvo ľudí, aby sme viac nemuseli zavádzať opatrenia pre prípad núdze,“ vysvetľuje význam tejto reformy.

Budúcnosť európskeho azylového systému 

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Za žiadateľov o azyl by mali byť po novom zodpovedné všetky členské štáty EÚ a nielen tie, kam prichádza najviac migrantov, ako napríklad Grécko a Taliansko.

Tieto krajiny by však mali aj naďalej registrovať všetkých prichádzajúcich ľudí a zabezpečiť riadnu ochranu vonkajších hraníc.

Vybavovanie žiadostí by sa malo urýchliť – ľudia, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, by mali dostať status utečenca rýchlejšie a tých, ktorí na azyl právo nemajú, bude EÚ čo najskôr posielať domov.

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices