V4
Stretnutie V4 so šéfom Európskej komisie. PHOTO: © European Union.

V4 spája utečeneckú krízu s nárastom terorizmu v Európe

BRUSEL / Ostrelovači na strechách, veľa policajtov a dopravné obmedzenia. Takto to vyzerá v Bruseli, kde sa koná samit lídrov Európskej únie. Robert Fico tam pricestoval zo Štrasburgu na strenutie s Jeanom Claudom Junckerom a kolegami z V4.

Na stretnutí V4 so šéfom Európskej komisie sa diskutovalo o vysielaných pracovníkoch, o terorizme, o Brexite a o migrácii. V súvislosti s utečencami Slováci, Česi, Maďari a Poliaci opäť odmietli kvóty a myslia si, že by sa malo pomáhať v postihnutých krajinách. Utečeneckú krízu spájajú s nárastom terorizmu v Únii. „Predstava vytvárania ucelenej moslimskej komunity je pre nás absolútne neakceptovateľná,“ uviedol premiér Fico.

Samit je aj o brexite, a preto na ňom nechýbala ani britská premiérka Theresa May. „Samit bude o tom, ako sa dokážeme vysporiadať s výzvami, ktoré pred nami stoja. Musíme pokračovať v spolupráci,“uviedla. Práve s pokrokom vyjadril nespokojnosť predseda Európskej rady Donald Tusk.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Istý pokrok sa ale dosiahol v oblasti práv občanov po vystúpení Británie z Únie. Je však oblasť, v ktorej to postupuje len ťažko, a to oblasť financií. „Sú diametrálne odlišné pohľady Európskej únie zostávajúcej 27, čo by mala Veľká Británia zaplatiť a na druhej strane je úplne odlišný pohľad Británie, čo je Veľká Británia ochotná zaplatiť,“ ozrejmil Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices