Arpád Soltész
Arpád Soltész. PHOTO: noviny.sk.

Arpád Soltész: V Česku dostala Európska únia príšernú nakladačku

Víťazstvo Andreja Babiša jasne ukazuje, že ani český človiečik nie je v skutočnosti frustrovaný z morálky svojich politikov. Ak občania jednej z najblahobytnejších krajín sveta odovzdajú bezmála tretinu hlasov eštebáckemu donášačovi stíhanému pre podvod, celkom zjavne im neprekáža, ak vrchnosť zneužíva svoju moc a rozkráda verejné zdroje.

Vláda socialistov s premiérom Bohuslavom Sobotkom bola v konečnom dôsledku stabilná a pokojná, aspoň na české pomery. O korupčný škandál sa postaral práve Babiš.

Pri voľbe ANO sa nedá hovoriť ani o antisystémovej voľbe, či voľbe proti oligarchii. Babiš je miliardár, prostredníctvom neprehľadného spletenca firiem prisatý na množstvo štátnych peňazovodov. Je presne tým, čo jazyk ulice označuje za oligarchu. Dokáže sa okamžite prispôsobiť akémukoľvek systému, od marxistickej plánovanej ekonomiky až po trhový kapitalizmus, a stať sa jeho pevnou súčasťou. Pozná len také hodnoty, ktoré sa dajú vyčísliť v peniazoch. Je jedno, či v českých korunách, amerických dolároch, eurách alebo rubľoch. Podstatné je, že veľa.

Babiš nie je nijaký líder. Je to štandardný populista, ktorý sa tvrdými lakťami prediera na čelo davu. Ide tam, kam smeruje stádo, sám ho nikam nevedie. No nie Babišových 78 kresiel naznačuje, že demokracia v Česku sa dostáva do terminálneho štádia hnedého moru, ktorý vzplanul po celom Západe. Aj Mečiar vyhral v 98. roku voľby, a spoľahlivo ho izolovali. Skutočnou prehrou českej demokracie je tých 84 kresiel pre otvorene protizápadných a prokremeľských klausovcov, hnedých okamurovcov, antisystémových pirátov a starých komunistov. Proeurópske strany bude zastupovať dovedna 38 poslancov. Menej ako pätina.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

V Česku dostala Európska únia príšernú nakladačku. Volebný výsledok vracia krajinu do starého dobrého Ostblocku. Jasne ukazuje, že Česi chcú nasledovať poľský a maďarský model. Dúfať, že Babiš sa pokúsi stať skutočným štátnikom a presvedčiť národ, aby zostal na Západe, by bolo pomerne naivné.

Technika transformácie, ktorá čaká Prahu je osvedčená a vopred jasná. Prvým krokom bude definitívne umlčať verejnoprávne i komerčné médiá, ktoré ešte Babiš nestihol skúpiť a pacifikovať. Zároveň bude nevyhnutné ovládnuť súdnictvo. To bude Babišovi veliť aj pud sebazáchovy. Určite by nerád menil Čapí hnízdo za Pankrác.

Povedať, že demokracia je v Česku ohrozená, je ako označiť za ohrozený život človeka, ktorý práve skočil z tridsaťposchodového vežiaka. Zatiaľ je na dvadsiatom piatom. Stále v pohode.

Komentár uverejnený na spravodajskom portáli TV JOJ – noviny.sk/Arpád Soltész.

O red

Odporúčame pozrieť

Theresa May

Theresa May sa opäť prerátala. Európska únia je veľká, nie Británia

Theresa May hneď na začiatok vyjednávania o brexite vytiahla kartu, ktorú považovala za svoj najsilnejší …

Consent choices