drogy
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci chcú tresty za výrobu a predaj nových drog

Poslanci EP požadujú systém skorého varovania a zákaz nových, doteraz neregulovaných látok, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé.

V EÚ sa každoročne objaví vyše sto nových drog, ktoré zatiaľ neupravuje žiadna legislatíva. Môžu byť pritom veľmi nebezpečné a narobiť také škody ako heroín alebo kokaín. EÚ preto potrebuje reagovať na tvorivých výrobcov drog, ktorí sú vždy popredu a predaj týchto substancií zakázať a náležite trestať.

V utorok 24. októbra Európsky parlament hlasuje o novele legislatívy týkajúcej sa drog. Na zoznam zakázaných látok by sa tak mali dostať aj nové drogy, vyrobené síce z legálnych zložiek no zdraviu škodlivé.

Európsky parlament chce prostredníctvom systému včasného varovania členským štátom umožniť, aby mohli tieto nové omamné látky čo najrýchlejšie pridať na zoznam zakázaných drog. 

Poslanci chcú tresty za výrobu a predaj nových drog

Tieto drogy „sa predávajú na internete, vyrábajú ich v Číne alebo Indii, a ich výroba či predaj doteraz neboli nijako penalizované ani považované za trestný čin,“ vysvetľuje potrebu novej legislatívy poslankyňa Teresa Jiménez-Becerril(EPP, Španielsko), ktorá sa novelou zaoberá.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Jej poľský kolega Michal Boni, autor správy o systéme včasného varovania pre nové psychoaktívne látky, hovorí, že musíme zakročiť aj proti organizovaným skupinám, ktorá tieto drogy distribuujú.

Aké zmeny môžeme očakávať?

Zmeny, ktoré už odobrili aj ministri členských štátov v Rade EÚ, by mali skrátiť proces vyhlasovania nových látok za nebezpečné na polovicu a posilniť úlohu Europolu. Medzi nové omamné látky patrí napríklad aj syntetický opiát furanylfentanyl.

A tak ako je to aj v prípade iných zakázaných drog, aj pri nových by mal byť trest za výrobu, distribúciu a predaj aspoň 10 rokov za mrežami.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices