peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ekologická daň by mohla Slovákom z peňaženiek ukrojiť nemálo peňazí

BRATISLAVA / Nad slovenskými domácnosťami sa vznáša prízrak ďalšej dane. Tentoraz by sme si mali priplatiť za používanie energií. Na takzvanú ekologickú daň sme síce od Európskej komisie dostali výnimku, no jej platnosť uplynie už v polovici budúceho roka.

Za kúrenie elektrinou, uhlím alebo plynom budeme zrejme od budúceho roka platiť viac ako doteraz. Brusel chce na jednej strane ochranu prírody a zníženie emisí, na tej druhej je snaha znížiť množstvo energií dovážaných do Európskej únie. Slovensko malo doteraz výnimku napríklad pre domácnosti. To znamená, že slovenské domácnosti doteraz neplatili,“ uviedol analytik portálu Energie pre vás Jozef Badida.

Podľa daňového poradcu Deloite Petra Hennela by to mohlo viesť k zvýšeniu cien energií: „Ak sa Slovensku nepodarí vyrokovať ďalšiu výnimku, bude musieť uplatňovať spotrebnú daň aj pre domácnosti, čo by mohlo v konečnom dôsledku viesť k zvýšeniu cien energií.“

Či sa tak napokon stane nie je isté, no Ministerstvo financií už teraz pracuje na úprave spotrebných daní. „Potrebu revízie ukázali poznatky z praxe a porovnanie so systémami v iných členských krajinách,“ uvádza sa v stanovisku Ministerstva financií.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Na Slovensku narozdiel od zahraničia platíme vyššiu DPH. Otázne tak je, či sa vláde podarí presvedčiť Brusel o ďalšom odklade. Isté je, že daň bude musieť niekto zaplatiť a nie je vylúčené, že to budú práve domácnosti. Jedna megawatthodina energie z plynu alebo elektriny stojí vyše eura tridsať. Najmä pri vykurovaní tak pôjde o nezanedbateľné náklady. Zavedenie novej dane by pocítili najmä koneční spotrebitelia. Štvorčlenná domácnosť si napríklad za kúrenie plynom ročne priplatí aj desiatky eur. „Tam by bolo zdraženie o nejakých 40 eur,“ uviedol Badida.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices