Jan Richter
Ján Richter. PHOTO: © European Union- EP.

Richter považuje smernicu EÚ o vysielaní pracovníkov za dobrý kompromis

BRATISLAVA / Vysielaní pracovníci sú tí, ktorých zamestnávatelia posielajú do iného členského štátu EÚ na dočasný výkon práce. V celej Únii je ich vyše dvoch miliónov a najviac odchádzajú do Nemecka, Francúzska a Belgicka. S tým súvisia aj určité komplikácie, a najmä – výrazné rozdiely v platoch. Zdá sa, že po dlhých rokovaniach sa podarí nájsť prijateľnejšie pravidlá.

V téme sa veľmi angažuje najmä francúzsky prezident Macron. Ide o to, aby lacnejší Slováci, Poliaci, či Maďari netlačili na pokles platov Francúzov či Nemcov.

„Jednotný trh a voľný pohyb nemajú za cieľ zvýhodňovať krajiny, ktoré presadzujú oslabovanie sociálnych práv,“ myslí si francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Slovenská stavebná firma získa napríklad zákazku na výstavu nejakého objektu povedzme vo Francúzsku. Na niekoľko mesiacov tam teda vyšle svojich zamestnancov. „Vzťahuje sa na nich slovenský zákonník práce a zákony, ktoré sa týkajú platov a zdravotné a sociálne poistenie sa za nich stále platí na Slovensku,“ informuje štátny tajomník ministerstva práce Braňo Ondruš.

Najnovšie sa ministri práce a sociálnych vecí Únie okrem iného dohodli, že pracovníci by nemali byť vysielaní na dlhšie ako 12 mesiacov, výnimočne na 18. Podstatu novej smernice už dávnejšie popísal napríklad aj český premiér Sobotka. „Ľudia si zaslúžia rovnakú mzdu za rovnakú prácu na rovnakom mieste,“ povedal Bohuslav Sobotka.

Viac..  Kuleba je optimistický ohľadom vstupu Ukrajiny do EÚ

Špecifickou skupinou sú cestní dopravcovia, či už nákladní, alebo autobusoví. Tí si myslia, že na rozdiel od stavbárov či montážnikov by mali byť vyňatí z pôsobnosti smernice o vysielaní pracovníkov. O ich pravidlách by mali neskôr rokovať ministri dopravy EÚ.  „Vodič či už autobusu, alebo kamiónu, z nášho pohľadu absolútne nemôže byť považovaný za pracovníka vysielaného. Je to náš zamestnanec slovenský, pracuje v slovenskom dopravnom prostriedku,“ vysvetľuje prezident združenia ČESMAD Pavol Jančovič.

Na Slovensku predstavuje podiel vyslaných zamestnancov približne 4 percentá všetkej pracovnej sily. Naši najčastejšie odchádzajú do Nemecka, Rakúska a Česka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices